Μετά την απώλεια του… στέμματος και την παράδοση του στην Κίνα, οι ΗΠΑ θέλουν ξανά να έχουν τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή στον κόσμο με το “project Titan…”

Η φιλοξενία του νέου υπερυπολογιστή θα γίνει στο Oak Ridge National Laboratory (ORNL), έναν χώρο στην περιοχή του Oak Ridge στην πολιτεία του Τενεσί. Εκεί θα φιλοξενηθεί το “Titan” που έχει ήδη παραγγείλει το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας και αναμένεται να φτάσει ταχύτητες 20 petaflops/δευτ.

Κατασκευασμένη από την… παλαιά μας γνώριμη, την Cray Computer, θα αποτελέσει μέρος της συλλογής με τους γρηγορότερους υπολογιστές στον κόσμο στις εγκαταστάσεις του Oak Ridge National Laboratory. Εκεί υπάρχουν ήδη οι υπερυπολογιστές Gaea, Kraken και Jaguar που εργάζονται για τους ίδιους σκοπούς. Φαίνεται πως τα σχέδια μιλούν για μια νέα εγκατάσταση που θα χτιστεί εκεί και θα είναι έτοιμη με την παράδοση του πρώτου τμήματος του Titan που αναμένεται φέτος με το δεύτερο να αναμένεται το 2012.

Το Titan χρησιμοποιεί τα κουτιά επεξεργαστών XT3, 4 και 5 με τα “Gemini” XE interconnect, και θα στηθεί με τοπολογία 3D τοροειδή και όχι συστοιχιών. Θα χρησιμοποιεί και GDU – μονάδες επεξεργασίας γραφικών, πιθανότατα της Nvidia. Επίσης θα διαθέτει τεχνολογίας που αποκαλείται “globally addressable memory,” κάτι που σημαίνει πως δεδομένα δεν χρειάζεται να επιβραδύνονται όταν περνούν από τις εισόδους/εξόδους – I/O channels. Θα κοστίζει στις ΗΠΑ $100 εκατομμύρια και θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό πολύπλοκων μοντέλων ενέργειας.