Το νέο έρχεται από ερευνητική ομάδα από τη Βραζιλία που ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει μια νέα μορφή ειδικού πλαστικού από φυτά που είναι ισχυρότερη, ελαφρύτερη και πιο φιλική στο περιβάλλον από τα σημερινά πλαστικά που χρησιμοποιούμε στα αυτοκίνητα.

Ο συντονιστής της ομάδας, κος Alcides Leão ισχυρίζεται πως οι επονομαζόμενες ίνες “nano-cellulose” μπορούν να είναι τόσο ανθεκτικές όσο το Kevlar, αλλά το πλαστικό διαφέρει από πολλά που είναι σε κοινή χρήση αφού στην κατασκευή του γίνεται χρήση ανανά και μπανάνας (!)

Το δε νέου τύπου πλαστικό, είναι πλήρως ανανεώσιμο ενώ οι ερευνητές λένε πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη χρήση πλαστικών για οχήματα αλλά μελλοντικά με επιπλέον ανάπτυξη θα μπορούσε να αντικατασταθεί και το ατσάλι όπως και το αλουμίνιο από τα οχήματα.

Πάμε μπροστά με τα υλικά της… φύσης!

Σωματίδια από το ξύλο χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στο χαρτί μας αλλά πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν πως με πιο εκτεταμένη επεξεργασία των μικροσκοπικών ινών και με μείξη τους σε μικροσκοπικά μεγέθη – το 1/50.000στο της τρίχας ενός ανθρώπου, το πλαστικό είναι και ισχυρό και με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ο Leão πιστεύει πως τα φύλλα του ανανά και άλλα φυτά που έχουν συγγένεια με το φυτό curauá, είναι από τις πλέον υποσχόμενες πηγές για πρώτη ύλη.

Τοποθετούνται σε μηχανήματα για επεξεργασία υπό πίεση και μαζί με προσθήκη χημικών και κύκλους ζέστης παράγεται μια πολύ λεπτή σκόνη. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Sao Paulo State παραδέχονται πως η διαδικασία έχει υψηλό κόστος αλλά λένε πως μια λίβρα από το nano-υλικό μπορεί να παράγει 100 λίβρες ενισχυμένου πλαστικού.

Άλλες πιθανές πηγές για πρώτη ύλη είναι η μπανάνα αλλά και ίνες από καρύδα και το φυτό αγαύη που ήδη έχουμε δει πως μελετάται για βιοκαύσιμο!

Ελαφρά, πανίσχυρα – μέχρι και 3 με 4 φορές η αντοχή ενός μετάλλου, υλικά από πρώτη ύλη που έχουμε άφθονη στη φύση. Δεν είναι κακό…

Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο 241ο st Εθνικό Συνέδριο και Έκθεση της American Chemical Society.