Δεν είναι φθορίου, ούτε LED…

Το δημιούργημα της εταιρίας που ονομάζεται Vu1 Corporation αντί να κυκλοφορήσει στα μέσα Μαρτίου, θα κυκλοφορήσει τελικά στις 13 Απριλίου. Η εταιρία που αναπτύσσει τη νέα λάμπα ισχυρίζεται πως θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής στις 11.000 ώρες από 10.000.

Η λάμπα Vu1 βασίζεται σε τεχνολογίας παρόμοια με αυτή των καθοδικών σωλήνων που είχαν οι παλιές τηλεοράσεις CRT: μια ζώνη από ηλεκτρόνια ‘χτυπούν’ φώσφορο που έχει τοποθετηθεί πάνω σε γυαλί και στη συνέχεια φωτίζεται. Η εταιρία πιστεύει πως η μακρά ζωής της λάμπας (περίπου 10 από κλασική πυρακτώσεως μέχρι να φτάσει το 80% της φωτεινότητας), το μικρότερο κόστος των λαμπών LED, η χαμηλή κατανάλωση και το υψηλότερης ποιότητας φως θα δημιουργήσουν νέα αγορά για το προϊόν.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το φιλόδοξο προϊόν καθυστερεί με την 23η Μαρτίου να ήταν η τελευταία γνωστή ημερομηνία. Αυτή τη φορά υπήρχαν προβλήματα με λάμπες προπαραγωγής. Από την άλλη οι LED λάμπες που έχουν διάρκεια ζωής 25.000 ώρες και σε δύο χρόνια θα κοστίζουν $5 είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής αν και υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός στην αγορά: ήδη η GE Lighting, η Osram Sylvania και η Philips, οι ‘τρεις μεγάλες’ των λαμπών ανακοίνωσαν πως ετοιμάζουν επίσης αυτό που αποκαλείται ‘υβριδική λάμπα’. Μια συμπαγή λάμπα αλογόνου και φωσφόρου με τα δύο στοιχεία σε ένα ‘πακέτο’…

Οι λάμπες θα χρησιμοποιήσουν 15 με 20 watt για φως αντίστοιχο με 60 και 75 watt αντίστοιχα.

Είναι η παγκόσμια… μάχη της ecoλάμπας στον καιρό της οικολογίας.