Όπως λένε τα… βαθιά λαρύγγια, η εταιρία από το Cupertino έχει βγάλει το μπλοκ των επιταγών της (… ) και έχει αγοράσει 12 petabytes αποθηκευτικού χώρου από την εταιρία Isilon Systems.

Ο νέος εξοπλισμός που φέρεται να αγοράζει η Apple το πιο πιθανό είναι πως προορίζεται για αποθήκευση βίντεο στο iTunes και καθώς η πληροφορία έχει αρχίσει να διαδίδεται αυτές τις ώρες μένει να μάθουμε αν προορίζεται για το νέο Apple data center ή υπάρχουν άλλα σχέδια το την υπηρεσία iTunes.

Για να αντιληφθούμε τον όγκο δεδομένων αρκεί να καταλάβουμε πως ένα petabyte είναι το αντίστοιχο των 1024TB. Σήμερα οι σκληροί δίσκοι που χρησιμοποιούμε έχουν ως μάξιμουμ τα 3TB εσωτερικοί ή εξωτερικοί.

Όπως εικάζεται λοιπόν η εταιρία έχει αγοράσει 12 petabytes για τα βίντεο downloads του iTunes ενώ η πηγή του Storage Newsletter εκτιμά πως η αγορά κάνει την Apple τον μεγαλύτερο πελάτη της Isilon και ξεπερνά τα DailyMotion και NBC που επίσης ‘καταναλώνουν’ πολύ χώρο για βίντεο.

Η απόφαση φαίνεται συμβατή με τα σχέδια της εταιρίας για το data center της στη Βόρεια Καρολίνα και τη χρήση του για iTunes την άνοιξη. Με 4GB χώρο για μια τυπική 720p ταινία εταιρία θα μπορεί να φιλοξενήσει 3,145,728 ταινίες…

Από την άλλη ο χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το φημολογούμενο MobileMe media locker: τα 12PB χώρου θα δώσουν σε εκατομμύρια χρήστες χώρο για cloud ‘ντουλάπια’ για ο περιεχόμενο τους…