Την νεότερη της πρόβλεψη για τα μερίδια αγοράς παρουσίασε η Gartner χθες Πέμπτη για την εκρηκτική αγορά των smartphones.

Η μακρόχρονη πρόβλεψη δίνει τα κινητά Android πρακτικά το μισό της αγοράς. Αναμένεται η Google να δει αύξηση στο 38.5% της αγοράς φέτος και στο 48.8% το 2015 κάτι που ερμηνεύεται σε 539.3 εκατομμύρια τηλέφωνα. Η εταιρία θα επωφεληθεί από το γεγονός πως είναι ένα ‘ανοιχτό’ λειτουργικό αλλά και από το ότι θα πέσει το κόστος στα $300 ή λιγότερο, δηλαδή θα ‘εκδημοκρατιστεί’ η αγορά, λέει η αναλύτρια κυρία Roberta Cozza.

Η έρευνα δείχνει μια διαφορετική εικόνα από αυτή της εταιρίας ABI που με τα στοιχεία της βλέπει να χάνει μερίδιο σταδιακά το στρατόπεδο των iPhone. Τα κινητά της Apple θα έχουν το κορυφαίο μερίδιο τους φέτος με το 19.4% της αγοράς αφού θα προσθέσει παρόχους, ενώ σταδιακά θα μειωθεί στο 17.2% το 2015. Η Gartner υποθέτει πως η Apple θα προτιμήσει να κρατήσει την κερδοφορία της και θα δεχθεί να θυσιάσει κάποιο μερίδιο αγοράς για να συμβεί αυτό.

Η δε Microsoft θα κερδίσει τα περισσότερα αλλά με κόστος, λένε οι αναλυτές. Τα Windows Phone θα βοηθήσουν να αυξηθεί το ποσοστό από το 5.6% φέτος στο 19.5% το 2015, αλλά μεγάλο μέρος αυτού του ‘κομματιού’ της πίτας θα έρθει από το μερίδιο που θα χάσει το λειτουργικό Symbian και μέσω τους deal της Nokia. Το Symbian θα καταρρεύσει από το 19.2% στο 1% σε τέσσερα χρόνια από τώρα.

Χαμένη θα είναι και η RIM που έχει τα περισσότερα να χάσει αφού θα πέσει στο 13.4% το 2011. Η μετατροπή στο PlayBook’s QNX-βασισμένο λειτουργικό για το BlackBerry 7 δεν θα είναι αρκετή για να περιοριστεί η πτώση: το 11.1% θα είναι το μερίδιο της εταιρίας έστω και αν αυξηθούν τα τεμάχια που θα πουληθούν.

Η Gartner προσέθεσε πως βλέπει την αύξηση πωλήσεων στα tablet να είναι “περισσότερο παράγοντας ώθησης παρά αποτρεπτική εξέλιξη” για συσκευές αφού οι χρήστες προτιμούν να αγοράζουν κινητό με το ίδιο λειτουργικό σύστημα όπως το tablet τους.