Ο πρακτικά κατεστραμμένος αντιδραστήρας στον Σταθμό Παραγωγής Πυρηνικής ενέργειας. Fukushima Dai-ichi έχει πλέον αναβαθμιστεί στο 7 από το 5 στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιολογικών Συμβάντων. Το 7 είναι το ίδιο επίπεδο με το ατύχημα του 1986 στ Chernobyl…

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας διευκρίνισε πάντως ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα Νταΐτσι δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Όπως γράφει η Wall Street Journal η απόφαση για αναβάθμιση της βαθμονόμησης του εργοστασίου της Fukushima είναι μια “…ζοφερή παραδοχή” που μιλάμε πλέον για μια σοβαρή, μακροπρόθεσμη ζημιά στην γύρω περιοχή και μια παραδοχή πως στο εργοστάσιο είχαμε μια “σοβαρή έκλυση” ραδιενεργού υλικού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εκκενώνει τις πόλεις έως και 19 μίλια μακριά, ανάλογα με τα επίπεδα ραδιενέργειας με τους κατοίκους να έχουν στη διάθεση τους έναν μήνα για να μεταγκατασταθούν.