Σύμφωνα με πληροφορίες το Facebook έχει κλείσει συμφωνία με την πλέον δημοφιλή μηχανή αναζήτησης της Κίνας. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός νέου site κοινωνικής δικτύωσης που θα απευθύνεται ειδικά στο τεράστιο ασιατικό έθνος…

Σε μια προσπάθεια να κάνει μια δυνατή είσοδο στην αγορά των 1.5 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Κίνας, το Facebook έχει συνάψει συμφωνία με την Baidu Inc., την πλέον διάσημη μηχανή αναζητήσεων της Κίνας, λέει το Business Insider. Η συμφωνία όπως λένε που πληροφορίες, είναι επακόλουθο μιας συνάντησης ανάμεσα στον συν-ιδρυτή του Facebook και διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg και τον CEO της Baidu, Robin Li που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ταξιδιού του Zuckerberg στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το κινεζικό site Sohu.com, η συνεργασία θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα νέα site κοινωνικής δικτύωσης και όχι μια επέκταση του Facebook.com, που μπλοκάρεται από της ιδιαίτερα αυστηρές διαδικασίες λογοκρισίας της Κίνας.

Αν και είχαν υπάρξει προηγουμένων ειδήσεις για ‘χαλάρωμα’ των κανόνων λογοκρισίας όταν ο Πρόεδρος της China Mobile Ltd. Wang Jianzhou μίλησε με το Facebook, τα τελευταία νέα λένε πως το Facebook έχει συμφωνήσει σε μια σημαντική γκάμα παραχωρήσεων προς τις αρχές της Κίνας.

Το Business Insider σημειώνει πως η συμφωνία Facebook-Baidu θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές ενώ η αγορά είναι ήδη ‘ζεστή’ με ανταγωνισμό: τα site Sina Weibo, Tencent και Renren είναι κυρίαρχα με το Qzone του παρόχου της Κίνας Tencent, να έχει 200 εκατομμύρια χρήστες…

Το Facebook είναι μπλοκαρισμένο στην Κίνα από το 2009…