Στις επιθέσεις κατά της Λιβύης από την RAF βλέπουμε το ευρωμαχητικό Eurofighter Typhoon να καταστρέφει δύο τανκ Τ-72 των δυνάμεων του Καντάφι, μια δράση που πιο πολύ σχέση έχει με προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να πείσει για το όλο πρόγραμμα. Το παρακάτω βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα 24 ώρες μετά την επίθεση, μια σπάνια, ταχύτατη ΄δημοσιοποίηση’ και δείχνει δύο T-72 ουσιαστικά ‘παρκαρισμένα’ που όπως λέει η Telegraph σε αναφορά της ήταν σε τοποθεσία που αποτελούσε “εγκαταλλειμένο χώρο στάθμευσης τανκ.”

‘Στημένη’ PR δουλειά δηλαδή, αφού πηγές της RAF ομολογούσαν πως τα μαχητικά έψαχναν “..πολύ ώρα” για να αναζητούν κάποιον στόχο. Ουσιαστικά και με δηλώσεις τους οι άνθρωποι της RAF έλεγαν πως “ποτέ δεν αμφέβαλαν για την αποτελεσματικότητα του Typhoon ως επιθετικό αεροσκάφος.”

Όπως σχολιάζει το theregister, η όλη βιαστική προσπάθεια λοιπόν της RAF είναι να χρησιμοποιηθούν τα Typhoons σε τέτοιους ρόλους πριν η αρμόδια Επιτροπή – Parliamentary Public Accounts Committee,  συζητήσει καταδικαστική αναφορά για το Eurofighter, με τίτλο Management of the Typhoon project.

Η αναφορά αναμένονταν να είναι ιδιαιτέρως κατακριτική για το Typhoon αφού λέει:

“In 2004, the Department decided to retire the ground attack Jaguar aircraft early and to spend £119 million to install ground attack upgrades on early Typhoons to cover the resulting capability gap. These upgrades were ready for use by 2008. A year later, the Department decided to retire the air defence Tornado F3 aircraft early to save money and therefore re-prioritised Typhoon away from ground attack missions to air defence tasks. It is now not using Typhoon’s ground attack capability.”

Με άλλα η αγγλική RAF έχει σαν σκοπό μέχρι το 2016 τα Typhoon να μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο των βομβαρδιστικών και για να πείσουν για το κόστος της ιστορίας έκαναν ένα… σόου με κομπάρσους δύο Τ-72 με ηλικία 40 ετών!

Τα σκάνδαλα σε οπλικά συστήματα υπάρχουν παντού…