Μετά από 80 χρόνια τέλος…

Η Philips βγαίνει από τον κλάδο των τηλεοπτικών συσκευών, σχηματίζοντας μια κοινοπραξία με την εταιρία TPV Technology από το Χονγκ Κόνγκ που θα κατασκευάζει και θα πωλεί πλέον συσκευές στην αγορά των τηλεοπτικών συσκευών με την φίρμα της Philips.

Μετά από 80 χρόνια, μια ιστορική εταιρία στην κατασκευή και εξέλιξη την κατασκευή τηλεοράσεων, η Philips φεύγει λοιπόν από τον ‘χάρτη’ των κατασκευαστών τηλεοράσεων. Η νέα συνεργασία με τη μορφή joint venture θα δημιουργήσει ένα σχήμα που θα είναι κατά 70% ιδιοκτησίας της TPV, με την ίδια τη Philips να ελέγχει το υπόλοιπο 30% και να έχει την επιλογή να παραδώσει και υπόλοιπο 30% σε πέντε χρόνια. Σαν αντάλλαγμα η ολλανδική εταιρία θα λαμβάνει δικαιώματα αξίας 70 περίπου εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο και ένα μερίδιο από τις πωλήσεις.

Ο Ολλανδός γίγαντας των καταναλωτικών ηλεκτρονικών το γκρουπ Royal Philips Electronics όπως λένε οι πληροφορίες αποφάσισε να ‘ξεφορτωθεί’ το τμήμα των τηλεοράσεων με αυτό τον τρόπο μετά από μια πτώση στα κέρδη του πρόσφατου τριμήνου.

Κάποτε μια από τις κορυφαίες εταιρίες στην παγκόσμια – αλλά και την ελληνική, αγορά, το τμήμα τηλεοράσεων της Philips έχει χτυπηθεί από τον σκληρό ανταγωνισμό τιμών που προέρχεται από τις χαμηλού κόστους συσκευές και εταιρίες και έχει συνολικά ζημίες που φτάνουν σχεδόν το €1 δις από το ξεκίνημα του 2007.

Όπως είπε ο κος Frans van Houten, στέλεχος υπεύθυνο για αναδιοργάνωση που απέκτησε σημαντική θέση από την 1η Απριλίου η συνεργατική σχέση 30%/70% με την TPV “… θα επιτρέψει την επιστροφή στην κερδοφορία για τον κλάδο των επιχειρήσεων” για την ολλανδική εταιρία. Το τμήμα τηλεοράσεων έδωσε ζημιές €87 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο φέτος μειώνοντας τα κέρδη της εταιρίας στα €138m, νούμερο κάτω από τις εκτιμήσεις που μιλούσαν για €201 εκατομμύρια πριν ένα χρόνο.

Η Philips ήταν μια από τις τελευταίες εταιρίες που είχαν μείνει στην παραγωγή στην Ευρώπη και η έξοδος της από τον χώρο ουσιαστικά αφήνει στο τμήμα των τηλεοράσεων high-end μικρές εταιρίες όπως την Bang & Olufsen και την Loewe AG.

Η αποχώρηση της Philips από τον χώρο είναι η πρόσφατη για την εταιρία που ήδη είχε φύγει από τον κλάδο των κινητών τηλεφώνων ενώ είχε πουλήσει και το τμήμα των ημιαγωγών το 2006. Στη δε ίδια εταιρία, την TPV, η Philips είχε πουλήσει το 2004 και το τμήμα των οθονών υπολογιστών. Σήμερα στο τμήμα των τηλεοράσεων εργάζονται 4.000 άτομα με τους ειδικούς να προβλέπουν πως μέρος αυτών θα βρεθεί στη νέα εταιρία που με βάση το συμβόλαιο αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την πώληση των τηλεοράσεων παντού εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Ινδία και επιλεγμένες χώρες της Νοτίου Αμερικής.

Ο Philips παραμένει μεγάλος ‘παίκτης’ αλλά όχι στις τηλεοράσεις αφού είναι άγνωστο το πόσο η έρευνα και η εξέλιξη θα είναι στα χέρια του R&D που είχε μέχρι σήμερα η εταιρία. Οι Ολλανδοί πλέον θα δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, του φωτισμού αλλά και συσκευών όπως μόνιτορ για παιδιά, ξυριστικών μηχανών, οικιακών μηχανών και αξεσουάρ…