Δεν είναι απίστευτα τα θαύματα της σμίκρυνση; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον αισθητήρα που θα λαμβάνει την ενέργεια του από τον ήλιο, είναι ασύρματος και έχει μέγεθος ένα κυβικό χιλιοστό!

Κατασκευασμένος για ασθενείς με γλαύκωμα ο αισθητήρας μπορεί να κάνει μετρήσεις κάθε 15 λεπτά και να της ‘ανεβάζει’ μέσω των συχνοτήτων 400MHz και 900MHz όπου χρειάζεται!

Τεχνολογία σχεδόν… εξωγήινη!

Καθώς είναι από τη φύση του τόσο μικρός, ο αισθητήρας έχει ελάχιστες ανάγκες σε παροχή ισχύος – η κεραία μόνη της απαιτεί μόνο 47 microwatt για να λειτουργήσει μεταδίδοντας ένα μοναδικό bit χάρη σε παλμό από έναν μικροσκοπικό πυκνωτή. Αυτό συμβαίνει επειδή η ενσωματωμένη μπαταρία παραδίδει μόνο 40 microwatt από ενέργεια. Ο πυκνωτής θα επαναλάβει τη διαδικασία μέχρι να συμπληρώσει το σύνολο των 1.5Kb δεδομένων.

Με δυνατότητα να λειτουργεί για 28 ημέρες πριν παραδώσει το… πνεύμα, το σύστημα στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει μια ηλιακή κυψέλη που μπορεί να επαναφορτιστεί μόνη της σε μόλις 10 ώρες εσωτερικού χώρου ή 1.5 ώρα εξωτερικού.

Το σύστημα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους αλλά η ομάδα ετοιμάζεται και να λανσάρει ένα σύστημα που θα ταιριάζει το χρώμα ώστε τα μάτια με τέτοιους αισθητήρες πάνω τους να χρησιμεύσουν και σαν αξεσουάρ μόδας.

Αν περιγράφονταν μια τέτοια τεχνολογία πριν από 10 χρόνια, θα λέγαμε πως είναι από βιβλίο του κυρίου Dick…