11,628 ηλιακές κυψέλες για να δίνουν ενέργεια σε ένα ηλιακό αεροσκάφος – και δεν είναι πειραματικό αεροσκάφος για διαγωνισμό…

Σε συνέχεια αυτής της αέναης προσπάθειας να γίνει ο πλανήτης πιο ‘πράσινος’, και έχουμε μια παγκόσμια…. κούρσα για μέσα που κινούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας….

Σπάνια λοιπόν έχουμε αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες. Ένα από αυτά είναι το Solar Impulse HB-SIA. Ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιεί σαν ‘καύσιμο’ την ηλιακή ενέργεια και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 70χλμ/ώρα ενώ μένει σε ύψος 27.900 πόδια.

Καθώς βασίζεται σε αυτό το… ‘ιερό’ ζουμί, την ηλιοφάνεια, το αεροσκάφος πρέπει να είναι ελαφρύ και να χρησιμοποιεί πολύ λίγη ενέργεια όταν πετά. Αυτό έχει καταστεί εφικτό με έναν σκελετό από ανθρακονήματα και κινητήρες χαμηλής ισχύος. Με αυτούς τους κινητήρες το αεροσκάφος πετυχαίνει να έχει ισχύ 8HP ή αλλιώς 6kW – περίπου όση ισχύ χρησιμοποίησαν οι αδερφοί Wright το 1903 όταν εκτέλεσαν την πρώτη τους πτήση με τον κινητήρα της μηχανής για το… γκαζόν!

Το Solar Impulse θα δει το κοινό στο 40ο International Paris Air Show (20-26 Ιουνίου 2011) και μετά θα ξεκινήσει διεθνείς πτήσεις.

Θα κάνει το γύρο του κόσμου… του χρόνου!