Ένας επιστήμονας από το Ηνωμένο Βασίλειο μας έδειξε το εντυπωσιακό του δημιούργημα: ένα απίστευτα προστικό υπολογιστή…

Αν έχετε δει μια φορά όλες αυτές τις προσπάθειες για έναν φτηνό υπολογιστή που θα κάνει για όλους τότε θα ξέρετε πως ΟΛΟΙ αναζητούν έναν τρόπο να φτιαχτεί ένας προσιτός υπολογιστής. Το πρόγραμμα OLPC έχει σαν στόχο τη δημιουργία φτηνών φορητών υπολογιστών ενώ τώρα ένας… Κύρος Γρανάζης εμφανίζεται από το πουθενά.

Είναι εντυπωσιακό αυτό που δημιούργησε ο κύριος αυτός, ο David Braben της Frontier Developments. Ένα πρωτότυπο ενός υπολογιστή με κόστος $25 και το μέγεθος ενός USB stick!

Στα σχέδια του Braben είναι να κατασκευάσει σε μαζική παραγωγή το δημιούργημα του ώστε να δοθεί σε σχολεία και παιδιά σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο mini-υπολογιστής έχει μια θύρα USB για πληκτρολόγιο και μια HDMI για έξοδο σε οθόνη. Το λειτουργικό είναι Linux Ubuntu ενώ ως επεξεργαστής χρησιμοποιείται ένας 700MHz ARM11 με on board μνήμη 128MB RAM και OpenGL ES 2.0. Το απίστευτο είναι πως υπάρχει και έξοδος 1080p που επιτρέπει σε μαθητές να κάνουν τα πάντα: να σερφάρουν και να τσεκάρουν email, όπως και να δουλέψουν σε έγγραφα και spreadsheets. Ο υπολογιστής έχει και 12MP κάμερα για τηλεδιάσκεψη αλλά και θύρα SD!