Είπαμε, είμαστε στην εποχή του cloud computing…

Αυτό σημαίνει πως όταν μια εταιρεία αρχίσει την ‘κούρσα’ όπως έχει γίνει με την Amazon και τη Sony, οι υπόλοιπες έρχονται με τις λύσεις τους αμέσως μετά ακολουθούν και οι υπόλοιπες.

Τι σημαίνει cloud computing; Μα πως η επόμενη γενιά των players δεν θα βασίζονται στο ‘πόσα Gb’ θα έχουν για να κρατούν τη βιβλιοθήκη τους τα player αλλά θα έχεις τη βιβλιοθήκη του υλικού σου σε κάποιον server μακριά.

Σήμερα η Google λανσάρει τη δική της υπηρεσία, τη Google Music, που επιτρέπει να ανεβάσεις τη βιβλιοθήκη σου και να παίζεις τα τραγούδια ή ότι άλλο από μια συσκευή με λειτουργικό Android ή υπολογιστή.

Η υπηρεσία λειτουργεί σαν μια jukebox app. Μόλις έχει ανεβάσει κανείς τα δεδομένα του μπορεί να αρχίσει streaming άμεσα και να επιλέξει και τη μουσική που θα ακούσει…

Όπως είναι λογικό, όλα συγχρονίζονται αυτόματα μαζί με τις playlists για να έχεις μια όμοια ‘εμπειρία’ από οποιαδήποτε συσκευή. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα sign in σε έναν λογαριασμό Google: “Όχι καλώδια, χωρίς επώδυνο συγχρονισμό — όλα άμεσα διαθέσιμα,” είπε ο Google Product Manager κύριος Paul Joyce στο χθεσινό event.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς σήμερα την υπηρεσία;

Για την εταιρία το Google Music είναι αρχικά μια υπηρεσία υπό δοκιμή (beta) οπότε πρέπει να κάνει κανείς αίτηση για πρόσκληση. Η έκδοση beta είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες στις ΗΠΑ αν και Googleάνθρωποι λένε πως ελπίζουν να είναι διαθέσιμη παντού “…σύντομα”.

Χρειάζεται καμία ειδική app;

Σε υπολογιστή δεν υπάρχει ανάγκη για τίποτε άλλο από τον browser. Απλά πηγαίνει κανείς στo music.google.com. Σε ένα κινητό Android ή tablet, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την επίσημη Google Music app μ ένα ιδιότυπο τρισδιάστατο interface που ala iTunes θα διαχειρίζεται και τη μουσική στο μηχάνημα και τη μουσική στο cloud.

Η  Google Music Android app είναι διαθέσιμη τώρα για όλες τις συσκευές που τρέχουν Android 2.2 ή νεότερο.

Πόσο αποθηκευτικό χώρο δίνει το Google Music;

Σήμερα μέχρι και 20.000 τραγούδια ανεβαίνουν δωρεάν. Συγκριτικά το Amazon Cloud Drive δίνει περίπου 1.000 τραγούδια και μετά χρεώνει.

Θα είναι το Google Music πάντα δωρεάν;

Όχι απαραίτητα…Στο event της εταιρίας ο κύριος Joyce είπε πως το Google Music θα είναι δωρεάν “όσο είναι σε έκδοση beta.” Σε αυτό το σημείο δεν έχει ξεκαθαρίσει το κόστος.

Και αν είμαι π.χ στο αεροπλάνο; Πως θα ακούω;

Να γιατί δεν θα… εξαφανιστούν τα Gb από τα player. H Google Music Android app αυτόματα αποθηκεύει τα τραγούδια που άκουσες πιο πρόσφατα στη συσκευή και έχεις πρόσβαση χωρίς σύνδεση στο Internet. Επιπλέον το Google Music έχει ένα εργαλείο upload tool με επιλογή για να ανεβάσεις μουσική από το iTunes. Αρκεί τα αρκεί να μην είναι DRM – θεωρητικά…- είναι απλή διαδικασία.

Αυτά λοιπόν με δύο υποσημειώσεις:

1ον: Για όλες τις cloud υπηρεσίες πρέπει να έχουμε σύνδεση Internet και ΑΠΟΡΟΥΜΕ πως θα αντέξουν τα δίκτυα κινητής – και πόσο θα πρέπει να μειώσουν τις χρεώσεις…

2ον: Για να δούμε ΑΝ λειτουργεί σωστά και ΠΟΤΕ θα έρθει κατά Europe μεριά…

🙂