Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour έφυγε για την 25 και τελευταία του αποστολή…

Το διαστημικό σκάφος που ανήκε σε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει στήσει ποτέ ο άνθρωπος, είναι ήδη καθ’οδόν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και κουβαλά το επιστημονικά πολύτιμο Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) και ανταλλακτικά…

Το σκάφος έφυγε από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy και την πλατφόρμα εκτόξευσης 39A στις 12:56 GMT. Μιλώντας λίγο πριν την εκτόξευση ο κυβερνήτης Mark Kelly είπε: “Αυτή η αποστολή ανακλά τη δύναμη της ομαδικής δουλειάς, της αφοσίωσης και της εξερεύνησης. Είναι στο DNA του μεγάλου μας έθνους να φτάσουμε τα αστέρια και να εξερευνήσουμε. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε.”

Στην αποστολή STS-134 που θα διαρκέσει 16 ημέρες ο πιλότος είναι ο κύριος Gregory H Johnson και μαζί του στο πλήρωμα είναι οι ειδική (mission specialists_ Michael Fincke, Greg Chamitoff, Andrew Feustel και ο Ευρωπαίος αστροναύτης Roberto Vittori.

Μόλις τελειώσει η δουλεία αυτή το Endeavour θα βρεθεί στο California Science Center στο Los Angeles. Η NASA έχει όλα τα χαρακτηριστικά για το λεωφορείο εδώ (pdf), και τα στοιχεία της STS-134 εδώ.

Ιστορικές στιγμές με τη NASA να ετοιμάζει όπως αναλυτικά σας έχουμε παρουσιάσει, την ‘διάδοχο κατάσταση’ που όμως δεν είναι και τόσο…εντυπωσιακή!

PS Δείτε εδώ, ένα όμορφο αφιέρωμα που σας έχουμε για το όλο πρόγραμμα και ένα καταπληκτικό βίντεο