Νούμερα λοιπόν….

Μια ανάλυση από τα νούμερα στις αρχές του 2011 από τη Gartner δίνει στο Android μεγαλύτερο άλμα σε μερίδιο αγοράς αλλά και μια πρώτη, σπάνια, εκτίμηση για τις πωλήσεις των κινητών με τα φορητά Microsoft Windows Phone…

Κάπου 36.27 εκατομμύρια Android συσκευές έφυγαν σε αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2011 και έτσι το λειτουργικό με το μικρό πράσινο ανθρωπάκι έφτασε το 36% , περισσότερο από το τριπλάσιο μερίδιο από αυτό του 2010. Εν τω μεταξύ η Microsoft έπιασε μόλις το 3.6% από το 6.8% που είχε πριν από έναν χρόνο και τα  Windows Phone έκαναν ελάχιστη ‘δουλειά’ αφού η εταιρία είχε μόλις 3.66 εκατομμύρια μονάδες από τις οποίες τα 1.6 εκατομμύρια ήταν νέο λειτουργικό Windows Phone.

Το νούμερο, το 44% των πωλήσεων  Microsoft’s δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος από κατασκευαστές τηλεφώνων, λέει η Gartner. Οι περισσότεροι από εκείνους που δεν έχουν δικό τους λειτουργικό σύστημα, προτιμούν το Android. Τα Windows Phone κέρδη για την ώρα έχουν βάση μόνο στο επίπεδο της συμφωνίας με τη Nokia, συμφωνία που μέχρι το 2012 δεν θα έχει αποτέλεσμα στα νούμερα…

Η μόνη εταιρία που κέρδισε μερίδιο αγοράς ήταν η Αpple, με το iPhone να έχει διπλασιάσει τις πωλήσεις στο 16.8%. Όλα τα κέρδη του Android έγιναν εις βάρος των άλλων πλατφορμών.

Το Nokia Symbian κατέρρευσε από το 44.2% στο 27.4% μόλις, ενώ η RIM ξεπεράστηκε από την Apple καθώς είχε μικρότερη ανάπτυξη και με 13 εκατομμύρια BlackBerry είχε μερίδιο αγοράς που έπεσε από το 19.7% στο 12.9%.

Όσο για κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά για την Apple, που ανέβηκε στην 4η θέση κατασκευαστών με  3.9%. Nokia, Samsung, και LG  έχασαν μερίδια αγοράς καθώς κάθε κέρδος στις κατηγορίες smartphone που είχαν, ήρθε σε αντίθεση με μειώσει στα κανονικά κινητά.

Εταιρίες που ειδικεύονται σε Android όπως ZTE και HTC ανέβηκαν γρήγορα αν και Motorola και Sony Ericsson είχαν προβλήματα με τα ‘βασικά΄τους κινητά.

Σε έναν χρόνο, η αγορά… άνω, κάτω!