Και η Eurocopter στην κούρσα των ρεκόρ: το νέο δημιούργημα της ευρωπαϊκής εταιρίας είναι το X3 και ενσωματώνει ως ‘μοντέλο επίδειξης τεχνολογίας’ μια σειρά από λύσεις που του δίνουν επιδόσεις-ρεκόρ: έφτασε τα 428.09 xχλμ/ώρα σε πρόσφατη δοκιμή…

Η δε εταιρία ονομάζει το ελικόπτερο αυτό ‘υβριδικό’ αφού συνδυάζει έναν παραδοσιακό ρότορα με ένα ζεύγος από προπέλες πάνω στο φτερό. Η γρήγορη πτήση και η ταχύτητα-ρεκόρ ήρθε μετά από μερικές αλλαγές που έκανε η Eurocopter στο κιβώτιο του X3, αλλαγές που του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει πλήρη ισχύ σε όλη την πτήση.

Η Eurocopter δοκιμάζει τα χαρακτηριστικά χειρισμού και τη σταθερότητα του X3 και θα συνεχίσει να επεκτείνει την φάκελο πτήσης σε όλη τη διάρκεια του 2011.

Το νέο ελικόπτερο χρησιμοποιεί την άτρακτο του μοντέλου Dauphin αλλά έχει υποστεί ευρείες μετατροπές και περιλαμβάνει μια μικρή πτέρυγα και επιπλέον δύο προπέλες στα άκρα. Και οι δύο μικρές προπέλες και ο κύριος ρότορας λαμβάνουν την ισχύ τους από δύο κινητήρες τουρμπίνας ενώ το X3 δεν έχει πίσω στροφείο.

Και η Eurocopter και η αμερικανική Sikorsky επενδύουν σοβαρά σε σχεδιάσεις γρήγορων ελικοπτέρων. Το δε μοντέλο της Sikorsky, το X2 έχει έναν διαφορετικό έλικα και μια προπέλα που ‘σπρώχνει’ – pusher prop. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έφτασε τα 463.49 χλμ/ώρα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Και οι δύο – κορυφαίες στον χώρο, εταιρίες εξετάζουν τέτοια υπεργρήγορα ελικόπτερα για πλειάδα κυρίως πολιτικών, χρήσεων.