Ελικόπτερα προσγειώθηκαν σε μια έρημη περιοχή που ήταν περίπου στα 2/3 της απόστασης μέχρι το κρησφύγετο του bin Laden και το σύμπλεγμα του στην πόλη Abbottabad του Πακιστάν.

Δύο αξιωματούχοι αποκάλυψαν σε πρακτορείο πως πάνω στα δύο ειδικά ελικόπτερα – τα Black Hawk που είχαν μετατραπεί, βρίσκονταν 23 SEALs, ένας μεταφραστής και ένα σκυλί ιχνηλάτησης με την ονομασία Cairo. Οι 19 SEALs θα εισέρχονταν στον χώρο και τρεις από αυτούς θα έβρισκαν τον bin Laden, είπε αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τα όσα γνωρίζαμε για πρώτη φορά.

Τα ‘ειδικά’ ελικόπτερα…

Τα ειδικά Black Hawk είχαν μετατραπεί για να ακούγονται λιγότερο μεταξί άλλων αλλά το επιπλέον βάρος των εξαρτημάτων σήμαινε πως έπρεπε το φορτίο να υπολογιστεί στο… γραμμάριο. Τη νύχτα της αποστολής το πρόβλημα ήταν πως είχε περισσότερη ζέστη από την αναμενόμενη κάτι ιδιαίτερα αρνητικό.

Το ατύχημα που αποκάλυψε και την ειδική απόρρητη έκδοση των ελικοπτέρων Black Hawk είχε ως αιτία και τον ζεστό καιρό. Ο αέρας πιο αραιός και το πιλότος αναγκάστηκε να προσγειωθεί βίαια. Στη διαδικασία ο πίσω έλικας χτύπησε στους τοίχους της κατοικίας. Ο πιλότος αναγκάστηκε γρήγορα να ‘ρίξει’ τη μύτη και οι άνδρες των SEAL έτσι μπήκαν στον χώρο.

Όπως δε έχουμε πει, τα άλλα τρία ειδικά τροποποιημένα ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επίθεση ήταν επίσης ‘ειδικά’ ελικόπτερα Chinook…

Η ανατίναξη του ελικοπτέρου κράτησε περισσότερο από τον θάνατο του Bin Laden…

Χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά για να φτάσουν στον bin Laden, είπε αξιωματούχος. Τα επόμενα 23 περίπου δαπανήθηκαν για αν καταστραφεί το ελικόπτερο και να απομακρυνθούν εννέα γυναίκες και 18 παιδιά από τον χώρο της έκρηξης.

Για το υπόλοιπο της ιστορίας δείτε εδώ…