Νωρίτερα φέτος η Nokia φρόντισε ώστε να ‘εκτροχιαστεί’ η πλατφόρμα του ΜeeGo λειτουργικού συστήματος, ένα σύστημα που είχε σε εξέλιξη μαζί με την Intel. Οι Φινλανδοί αποφάσισαν για τα Windows Phone 7…

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν ενημερώσεις των developer και για τις δύο πλατφόρμες με βάση τις τελευταίες αναβαθμίσεις (MeeGo 1.2 και WP7 Mango) αλλά και σχέδια για τις επόμενες γενιές.

Και οι δύο πλατφόρμες ισχυρίζονται πως είναι το καλύτερο λειτουργικό και ενσωματώνουν τους κόσμους των εφαρμογών και του web/cloud συστήματος. Η δε Intel κοιτά παρακάτω από τα κινητά και αναζητά νέους συνεργάτες, ενώ η Microsoft αντιδρά ακόμη να περάσει τα WP7 στα tablet.

Μήπως η Nokia θα μετανιώσει στο μέλλον για την απόφαση της;

Το MeeGo ως λειτουργικό είναι απίθανο να αποτελέσει κάτι σαν εναλλακτική του Android, του iOS ή ακόμη και του WP7 στα κινητά αλλά είναι όντως ένα σύστημα που έχει ετοιμαστεί από ‘λευκό χαρτί’ για να είναι optimised για το δίκτυο και τις υπηρεσίες cloud services – σε ίδιο μήκος κύματος και τα RIM INQ και HP webOS, αλλά και, σε κάποιο βαθμό, το Google Chrome OS.

Ουσιαστικά θα μπορούσε να είναι ένα λειτουργικό για ασύρματες συσκευές όπου όλα θα είναι στο διαδίκτυο και ο ερώτημα είναι μετά τη σύνοδο των developer, φαίνεται πως το σύστημα αρχίζει να έχει ένα άλλο ‘κοινό’. Η Intel τοποθετεί το OS για όλα τα προϊόντα: συστήματα αυτοκινήτου, ή και ‘cloudbooks’ – συσκευές με ΟΛΑ σε απομακρυσμένους server. Ακόμη και set-top κουτιά.

Η εστίαση θα πρέπει να είναι πλέον σε αγορές όπως αυτή της Κίνας ενώ η open-source φύση του MeeGo μοιάζει ελκυστική αφού βασίζεται σε ‘ανοιχτή’ αρχιτεκτονική – φιλοξενείται από το Linux Foundation.

Ουσιαστικά η Intel και η κοινότητα του MeeGo κοιτάνε πλέον αλλού: ακόμη και στον τομέα του smart TV με τις ZTE και LG να συμμετέχουν στα μελλοντικά προϊόντα MeeGo.

Το ερώτημα βέβαια για τέτοιες προσπάθειες είναι αν ‘αντέχει’ η αγορά: η Intel φτάνει; Σε εμάς πάντως αρέσει ο πλουραλισμός…

Δείτε το MeeGo 1.2 σε βιντεάκι…