Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) λέει πως η Σουηδία και η Σιγκαπούρη είναι οι ηγέτιδες χώρες στον κόσμο σε ότι αφορά την επικοινωνία και την πληροφορική. Η ‘παγκόσμια υπερδύναμη’ ΗΠΑ είναι στην πέμπτη θέση.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει δημοσιεύσει την αναφορά του – Global Information Technology Report – για το 2010 και το 2011 μέσα στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, κατατάσσει τα κράτη στον κόσμο ανάλογα με το αν έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας οι οποίες φαίνεται να φιλοξενούν επιπλέον δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και εξέλιξης.

Στην κορυφή της λίστας η Σουηδία και η Σιγκαπούρη με την Φιλανδία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ να έχουν την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση.

“Με μια κάλυψη-ρεκόρ 138 οικονομικών στον κόσμο, η αναφορά παραμένει η πιο αναλυτική και ουσιαστική ανάλυση του αντίκτυπου της πληροφορικής και της τεχνολογίας στις διαδικασίας ανταγωνιστικότητας των εθνών,” έγραψε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. “[Η αναφορά επιβεβαιώνει] την ηγετική θέση των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και των ασιατικών τίγρεων στην εφαρμογή και η υιοθεσία της πληροφορικής και της τεχνολογίας,” συμπληρώνει.

Η αναφορά δίνει έμφαση στον ρόλο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στο πόσο μπορεί να μεταμορφώσει κοινωνίες και οικονομίες μέσω καινοτομίας και εκσυγχρονισμού ενώ τονίζει πως νέες οικονομικές ευκαιρίες έχουν εμφανιστεί και εμφανίζονται στην διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία.

Πάλι ‘πρωταθλητές’ οι Σκανδιναβοί…

Όλες οι χώρες πήγαν καλά στην αναφορά με τη Δανία να είναι στην έβδομη θέση, τη Νορβηγία στην ένατη και την Ισλανδία – την… χρεωκοπημένη Ισλανδία – στην 16η.

Οι δε χώρες “Ασιατικές Τίγρεις” έχουν στη λίστα την Ταϊβ΄ν που είναι στην 6η θέση, τη Νότιο Κορέα στη 10η και το Χονκ Κονγκ στη 12η θέση.

Η δε αναφορά προβλέπει την υιοθέτηση τεχνολογιών επικοινωνίας που θα εξελίξουν ακόμη περισσότερο το Ιντερνετ. Μέχρι το 2020 που προβλέψεις του Φόρουμ δίνουν πως οι ανερχόμενες οικονομίας θα έχουν το 1/2 της οικονομίας του Internet — και παγκόσμια ‘τάξη’ των καταναλωτών θα αριθμεί 4 δις άτομα από τα σημερινά 2.5 δις.

Στις ‘ψηφιακές οικονομίες’ την 8η θέση έχει ο Καναδάς, τη 13η η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τη 15η. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία είναι στη 17η και 18η θέση και η Ιαπωνία – περιέργως, στη 19η θέση.

Στον… πάτο της λίστας η Ζουαζιλάνδη, η Βολιβία, το Ανατολικό Τιμόρ, το Μπουρουντί και το Τσάντ…