Μήπως θα έχουμε στο μέλλον και δίκτυα από άλλες μορφές που είναι βασισμένες στον άνθρακα; (βλ. άνθρωπος)

Ερευνητές στην IBM επιδεικνύουν ένα υψηλής ταχύτητας κύκλωμα που είναι βασισμένο στο γραφένιο.

Σε μια έρευνα που παρουσιάστηκε στην επιστημονική Science η Μεγάλη Μπλε δείχνει ένα ακόμη βήμα προόδου της στη δημιουργία ενοποιημένων κυκλωμάτων…

Η IBM έδειξε τρανζίστορ που βασίζονται σε γραφένιο πίσω στον Φλεβάρη του 2010 και είχε παρουσιάσει ακόμη και τρανζίστορ με μήκος πύλης στα 240 νανόμετρα που μπορούν να δουλέψουν σε ταχύτητες 100GHz. Το γραφένιο αποτελείται από επίπεδα εξάγωνα ατόμων που είναι σε σχηματισμό στρώσεων με ύψος μόλις ενός ατόμου και τοποθετούνται πάνω σε ένα απλό κομμάτι από πυρίτιο – silicon wafer.

Σε αυτή την περίπτωση η IBM χρησιμοποιεί μια διαδικασία πολλών βημάτων (PDF), στην οποία με απλά λόγια το πυρίτιο θα ‘ψεκαστεί’ με άνθρακα σε 810 βαθμούς Κελσίου και θα ανέβει στους 1140 βαθμούς με την παρουσία ήλιου. Στη συνέχεια μια κυψέλη από γραφένιο θα δημιουργηθεί και κάτω από ειδικό αέριο αργού θα ψηθεί στους 15500 βαθμούς.

Η χρήση γραφενίου σε κυκλώματα έχει ενδιαφέρον αφού είναι εύκαμπτο και διαφανές ενώ δουλεύει καλά στις θερμοκρασίες στις οποίες ζούμε.

Το ερευνητικό έργο έγινε από την IBM Research στο Yorktown Heights της Νέας Υόρκης και είχε – μα… φυσικά – χρηματοδότηση από την μυστική υπηρεσία Προηγμένων Προγραμμάτων Έρευνας την διάσημη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). H ΙΒΜ ετοίμασε με τα κυκλώματα έναν αναλογικό μείκτη συχνοτήτων. Χρησιμοποιείται, όπως λέει το theregister, για να περάσει το σήμα πάνω και κάτω στις συχνότητες.

Σύμφωνα με απόσπασμα, ανάμεσα στους 25 και 125 βαθμούς ο ευρυζωνικός μείκτης συχνοτήτων έφτασε τα 10GHz με πολύ μικρή μείωση στις επιδόσεις (κάτω από ένα db) και με λειτουργία μέσα στα θερμικά όρια.

Σύμφωνα με αντίγραφο που δημοσιεύτηκε στους EE Times, ο μείκτης από γραφένιο έφτασε τα 27 dB conversion loss με λειτουργία στα 4GHz. Δεν χρειάζεται δε παθητικά εξωτερικά εξαρτήματα και θα είναι φθηνότερη κατασκευή όταν μπει σε ραδιόφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές.

Αυτό που ΔΕΝ μπορεί να κάνει το γραφένιο – και γι’αυτό δεν μπορεί σήμερα να χρησιμοποιηθεί σε ψηφιακές υπολογιστές, είναι να απενεργοποιηθεί πλήρως. Η πρόκληση είναι να κατασκευαστεί ένας αναλογικός υπολογιστής από κυκλώματα γραφενίου.

Ένας Terminator ίσως;