Η NASA την Τετάρτη γέμισε με καύσιμα το διαστημικό λεωφορείο Atlantis, σε μια δοκιμή για να οδηγηθεί σταδιακά στην εκτόξευση του, την τελευταία πτήση στο πρόγραμμα που διήρκεσε 30 χρόνια…

Η εκτόξευση δεν αναμένεται πριν την 8η Ιουλίου. Οι διοικητές του προγράμματος του θέλουν να επιβεβαιώσουν πως οι επισκευές στην εξωτερική δεξαμενή έχουν γίνει σωστά και δεν υπάρχουν ρωγμές σε κάποια από τα σημεία στήριξης των δεξαμενών.

Το πρόβλημα αυτό είναι που κράτησε το διαστημικό λεωφορείο Discovery στο έδαφος πέρυσι. Οι ίδιες επιδιορθώσεις – με ειδικά στηρίγματα αλουμινίου στο κεντρικό τμήμα της δεξαμενής – χρησιμοποιήθηκαν και στο Atlantis.

Τα στηρίγματα είναι τοποθετημένα όπου δεν υπάρχει καύσιμο αλλά μόνο όργανα και είναι κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου. Στη διάρκεια της συναρμολόγησης είχαν παρατηρηθεί ρωγμές. Οι τεχνικοί με χρήση ακτίνων X επιθεώρησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το όχημα.

Την Τετάρτη καθυστέρησε η πλήρωση με καύσιμα λόγω καταιγίδων στο Ακρωτήριο Canaveral. Τρεις αστραπές χτύπησαν την πλατφόρμα εκτόξευσης. Αρχική επιθεώρηση έδειξε πως δεν υπήρξε αβαρία.