Δεν λέει να κοπάσει η ‘τρέλα’ με τα βιοκαύσιμα και την ‘πράσινη ενέργεια’. Μια πραγματικότητα σίγουρα θετική αφού ‘πιέζει’ καταστάσεις αλλά από την άλλη περιμένουμε και απτά, γενικευμένα αποτελέσματα…

Κάτι τέτοιο μπορεί να δούμε στις αερομεταφορές όπου ο ‘futuristic’ κος Μπράνσον της Virgin Airlines έχει ακόμη μια ιδέα μετά το διαστημικό του όραμα και τις υποβρύχιες εξερευνήσεις σου.

Έτσι λοιπόν η εταιρία του Μπράνσον αποφάσισε να επενδύσει το αστρονομική για ecoτεχνολογία ποσό των $1.4 δισ. σε υπερ-αποδοτικούς κινητήρες αεροσκαφών. Η λογική της Virgin είναι πως αυτή τη στιγμή τα βιοκαύσιμα είναι σε πρώιμο στάδιο και αντί να περιμένει η εταιρία να ‘ανέβει’ η αγορά, είναι καλύτερο να επενδύσει σε έναν στόλο αεροσκαφών που θα είναι εξοπλισμένος με υπερ-αποδοτικούς κινητήρες.

Η Boeing από την άλλη δεν φαίνεται να συμφωνεί με μια τέτοια πολιτική και κάνει κάτι διαφορετικό. Σκοπεύει να είναι η πρώτη εταιρία παραγωγής αεροσκαφών με ένα σκάφος που θα έχει κάνει υπερατλαντική πτήση με χρήση μόνο “καυσίμων βιολογικής παραγωγής”. Το Boeing 747-8F που θα εκτελέσει αυτή την πτήση θα έχει πιλότους τους Keith Otsuka και Rick Braun της εταιρίας αλλά και τον κο Sten Rossby της εταιρίας Cargolux. Η ιστορική πτήση θα γίνει προς το Αεροπορικό Σόου του Παρισιού τη Δευτέρα. Το αεροσκάφος θα πετάξει με ένα μείγμα που θα είναι κατά 15% βιοκαύσιμο και κατά 85$ το κλασικό αεροπορικό καύσιμο, Jet-A κηροζίνη.

Για τη χρήση του καυσίμου δεν χρειάζονται τροποποιήσεις στους κινητήρες κάτι πάρα πολύ βασικό…