Η απάντηση σε μια γενικά κοινή απορία στο μυαλό πολλών, το γιατί δηλαδή οι οθόνες/τηλεοράσεις έχουν τόσο ‘κοντινές’ τιμές είναι τελικά εν μέρει και μια που μπορεί να περιγραφεί με τους όρους “price fixing”. Όπως μαθαίνουμε λοιπόν με την παραπάνω κατηγορία οι εταιρίες Toshiba και Sharp είναι ανάμεσα στις 13 που κατασκευάζουν οθόνες LCD και τώρα μηνύονται από την εταιρία P.C. Richard & Son Inc. Η κατηγορία είναι αυτή της ‘ρύθμισης’ τιμών – price fixing.

Όπως φαίνεται είναι κάτι που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια το 1996 όταν οι εταιρίες “συναντήθηκαν με προσωπική επαφή ή επικοινώνησαν με άλλα μέσα για να συμφωνήσουν πάνω σε τιμές προϊόντων τεχνολογίας υγρών κρυστάλλων (LCD) αλλά και τον αριθμό των προϊόντων LCD που θα παρήγαγε η κάθε μια,” σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε σήμερα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Brooklyn, της Νέας Υόρκης. Αυτό έγινε για να επιβεβαιωθεί πως υα αποκομίσουν τα μέγιστα από τους πελάτες τους που ειδάλλως θα είχαν να ωφεληθούν από τον ανταγωνισμό τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κατασκευαστές οθονών υγρών κρυστάλλων (LCD) κατηγορούνται για ρύθμιση τιμών καθώς μόλις πέρυσι η αλυσίδα ηλεκτρονικών Best Buy μήνυσε τις ίδιες εταιρίες για το ίδιο θέμα. Μετά υπήρξε παραδοχή επτά εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή σε συνωμοσία και την πληρωμή εκατομμυρίων σε πρόστιμα. Η Toshiba δήλωσε πως ερευνά το θέμα και η Sharp δεν έχει κάνει καμία δήλωση για το ζήτημα όπως λέει το theinquirer.net.

Εκτός των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission (EC)) έχει επίσης επιβάλει πρόστιμα σε έξι κατασκευαστές LCD και με συνολικά $860 εκατομμύρια για παρόμοιες περιπτώσεις ενώ η Samsung ήταν μια από τις εταιρίες που κατηγορήθηκε αν και κατάφερε να αποφύγει το πρόστιμο καθώς ‘συνεργάστηκε’ και έδωσε στοιχεία για άλλους κατασκευαστές οθονών LCD. Τώρα καθώς ο Τoshiba και Sharp έχουν κατονομαστεί στη μήνυση των ΗΠΑ, ίσως είναι θέμα χρόνου μέχρι να κινηθεί και η ΕΕ για το ίδιο θέμα.
Αν και το price-fixing είναι παράνομο, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί σε δικαστήριο καθώς οι εταιρίες θα συμφωνήσουν κάτι τέτοιο, συνήθως δεν έχουν καμία καταγραφή της συμφωνίας. Εταιρίες τηλεπικοινωνιών στο παρελθόν έχουν βρεθεί να είναι ένοχες.