Το κατασκοπευτικό αεροσκάφος χωρίς πιλότο, το Global Hawk δεν είναι από το πλέον εντυπωσιακά Μη Επανδρωμένα Οχήματα στο παγκόσμιο οπλοστάσιο. Δεν μπορεί να εκτελέσει επιθετικές αποστολές, ούτε να… κρυφτεί από το μικρό του σχήμα. Αλλά έχει πλέον αποκτήσει status βετεράνου αφού μόνο τον περασμένο Μάρτιο πέταξε 2000 και πλέον ώρες μαχητικών αποστολών. Από τη Λιβύη μέχρι το Αφγανιστάν, και από τις αποστολές μετά το τσουνάμι στην Ιαπωνία μέχρι τις ‘απόρρητες’ ώρες αποδεικνύει πως είναι μια εποχή για πολλά τέτοια οχήματα.

Συνολικά περισσότερα από 7000 σκάφη έχουν οι ΗΠΑ στον στόλο των Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων. Το Global Hawk όμως, όπως αποδεικνύει η Northrop Grumman τον Μάρτιο είχε ποικιλία αποστολών. Εκτέλεσε αποστολές απέναντι στις συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων του Moammar Gadhafi στο Λιβύη ενώ και η ραδιολογική καταστροφή στην Ιαπωνία ήταν στις αποστολές.

Τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά να σκεφτεί πως μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτά ήταν ‘δοκιμαστικά’ όπλα. Τον Μάρτιο που μας πέρασε, το Global Hawk — που κλείνει αυτό τον καιρό μια δεκαετία σε αποστολέςuse — έβαλε 2.134 ώρες στις αποστολές του σε 119 αποστολές όπως λέει ένα slide του κατασκευαστή με τίτλο “March Madness.” (.pdf).

Αν δούμε σε γενικό σύνολο, από την πρώτη Μαρτίου μέχρι τις 14 Απριλίου έφτασε στις 2.491 ώρες πτήσης. Σε αρκετές αυτές, κάτω από τις εντολές του αμερικανικού Ναυτικού, έγινε το πρώτο μη επανδρωμένο όχημα που πέταξε σε περιβάλλον με ραδιενέργεια. Για καιρό ειρήνης, αυτό ήταν και αναπάντεχο….

Από την άλλη η Northrop έχει και έναν σκοπό υπερασπιστικό για τα νούμερα του Global Hawk. Το Defense News υπενθυμίζει πως πρόσφατα οι εκτιμητές του Πενταγώνου σημείωσαν πως τα νούμερα του Οχήματος δεν ήταν και πολύ εντυπωσιακά σε δοκιμές επιδόσεων. Στο δε Σαλόνι του Παρισιού (Paris Air Show) αυτή την εβδομάδα οι άνθρωποι του Global Hawk – οι πωλητές… – προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση πως το πρόγραμμα των 12.4 δισ. δολαρίων είναι… το δώρο εξ΄ουρανού.

Και πάλι πάντως, για το ιστορικό της υπόθεσης το Global Hawk ήταν το πρώτο που είδε δράση στη Λιβύη – όπου η Northrop ισχυρίζεται πως επέβλεψε τα πάντα από ένα στρατόπεδο προσφύγων μέχρι και τις προσπάθειες διάσωσης του πληρώματος ενός F-15 που έπεσε. Στο δε Αφγανιστάν βρήκε εχθρικά στρατεύματα που μετακινούνταν σε θέσεις επίθεσης ενώ χρησιμοποιήθηκε και στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στο Μεξικό.

Ιστορικά, είναι μια στιγμή καμπής…