Ακούμε πολλά τελευταία για το cloud computing και το ‘ντουλάπι’ με τις πληροφορίες που  θα έχουμε… κάπου σε έναν server.

Το δε “cloud” ουσιαστικά αναφέρεται λοιπόν στο Internet. Το “Cloud computing” δε αναφέρεται στο όλο software και την υπηρεσία που ‘τρέχει’ πάνω από το  Internet. Ουσιαστικά, ακόμη και το Webmail όπως το Gmail και το Hotmail θεωρούνται cloud computing. Ακόμη δε και online backup υπηρεσίες όπως κάνει το Carbonite.com.

Amazon Cloud Drive

Το Amazon Cloud Drive προσφέρει 5 gigabyte δωρεάν αποθηκευτικού χώρου και κρατά  1,000 τραγούδια, 2,000 φωτό ή 20 λεπτά από high-definition βίντεο.

Υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στους φακέλους από μέχρι και οκτώ συσκευές ενώ η Amazon θα αναβαθμίσει τον λογαριασμό σε  20 GB χωρίς χρέωση αν αγοράσεις ένα άλμπουμ με MP3 album. Για παραπάνω μπορεί κανείς να φτάσει από τα 20 GB στα 1,000 GB (1 terabyte) και κόστος $1/gigabyte το χρόνο.
Apple iCloud
Το iCloud είναι μια δωρεάν υπηρεσία που αντικαθιστά το MobileMe. Ενσωματώνεται σε apps και το  iTunes. Κάποια χαρακτηριστικά του iCloud εμφανίζονται σταiTunes 10.3 beta, αλλά σε πλήρη ανάπτυξη το iCloud δίνει 5 GB χώρου ενώ μπορείς και να αποθηκεύσεις μέχρι και 20.000 τραγούδια που αγόρασες από το iTunes – δεν ‘μετράνε’ στο όριο σου.
Επίσης με το Photo Stream μπορεί να συγχρονίσεις και φωτό από μια iOS συσκευή με άλλες συσκευές. Ένα photo stream άλμπουμ περιέχει τις τελευταίες 1.000 φωτό που δημιούργησες και οι νέες φωτό αποθηκεύονται για 30 ημέρες.
Για αυτά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του iCloud, χρειάζεται iOS 5 στο iPhone, το iPad ή το iPod touch ενώ οι Mac users έχουν ανάγκη το OS X Lion. Από τον Ιούλιο προς $30. Για Windows χρειάζονται τα Vista  ή τα Windows 7 ενώ συνιστάτει Outlook 2007 ή 2010 για τα contacts και τα calendars.
Φυσικά υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες όπως το dropbox κ.α στην αγορά που φαίνεται να είναι σε έκρηξη…

.