Η εταιρία ασφαλείας Sophos προειδοποιεί τους χρήστες του Facebook να αλλάξουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας για το social networking site που λανσάρει και ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

Το Facebook αποκάλυψε πέρυσι πως θα λανσάρει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν ο ένας στο άλλον tag σε φωτογραφίες αλλά η λειτουργικότητα είναι αρχικά διαθέσιμη στη Βόρειο Αμερική και απενεργοποιήθηκε για τον υπόλοιπο κόσμο.

Τις τελευταίες ημέρες οι χρήστες του Facebook από όλο τον κόσμο έχουν την επιλογή να την ενεργοποιήσουν χωρίς αυτό να έχει ανακοινωθεί. Μεγάλο μέρος της ενόχλησης για τους Facebook χρήστες είναι πως το site δεν δίνει τρόπο για να προ-εγκριθεί μια φωτογραφία στην οποία έχει γίνει tag. Σε αντίθεση με αυτά οι χρήστες πρέπει να κάνουν untag με χειροκίνητο τρόπο όταν είναι tagged.

Ο κος Graham Cluley, σύμβουλος τεχνολογίας στη Sophos είπε πως πολλοί νιώθουν άσχημα με ένα site όπως το Facebook να… μαθαίνει πως είναι στην όψη και μάλιστα να χρησιμοποιεί την πληροφόρηση χωρίς άδεια.

Λέει συγκεκριμένα στο Fudzilla: “οι πιο πολλοί χρήστες Facebook ακόμη δεν γνωρίζουν πως να ορίσουν τα τις επιλογές ιδιωτικότητας (privacy options) με ασφάλεια και βρίσκουν το όλο σύστημα δύσκολο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο από την άλλη να έχεις σε έλεγχο τα πράγματα όταν το Facebook κάνει αλλαγές χωρίς να το γνωρίζεις. Οι χρήστες του Facebook πρέπει κανονικά να ‘opt-in’ – να επιλέγουν θετικά δηλαδή – στο χαρακτηριστικό αναγνώρισης προσώπου αντί να τους δίνεις τη δυνατότητα να ‘opt-out’.”

Τι κάνετε; όσοι έχουν Facebook μπορούν να κάνουν disable στο “Suggest photos of me to friends” στο μενού privacy settings.