[Μάλλον είναι από τα πιο hot αντικείμενα έρευνας αυτό τον καιρό…]

Τις εικόνες από το Minority Report με τα αυτοκίνητα να οδηγούν(ται) εύκολα μόνα τους τις έχουμε δει πολλές φορές και τώρα μια ακόμη προσπάθεια είναι αυτή του πανεπιστημίου CMU (Carnegie Mellon University) στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι φιλοδοξούν για τη δημιουργία όχι μόνο αυτοκινήτων που κινούνται μόνα τους αλλά και που δεν θα είναι… συγκρουόμενα.

Δεν είναι αλλαγή που πολλοί διατίθενται να αντέξουν αλλά και πάλι λογικά η ακρίβεια είναι μεγαλύτερη. Από την άλλη βέβαια ένα πρόγραμμα είναι ζήτημα αφού το software μπορεί να ταλαιπωρεί με bugs και να πρέπει να κάνεις… restar επειδή κόλλησε το πρόγραμμα ή ζεστάθηκε το 1000πύρηνος επεξεργαστής που είναι ο ‘εγκέφαλος’, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα στα 130 χλμ/ώρα.

Το CMU τα σκέφτηκε όλα αυτά και πιστεύει πως η λύση είναι ένα ‘διανεμόμενο’ σύστημα που θα είναι παρόν σε ΟΛΑ τα αυτοκίνητα που έτσι θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Όπως μια αγέλη λύκων, ακόμη και αν ένα ΙΧ έχει πρόβλημα τα υπόλοιπα θα ‘αναλαμβάνουν’ να είναι το ‘μυαλό’. Καλή ιδέα.

Το δε πανεπιστήμιο μέχρι στιγμής CMU έχει καταφέρει να ολοκληρώσει εξομοιώσεις με δύο αυτοκίνητα και σταδιακά θα αυξήσει την πολυπλοκότητα του συστήματος. Στις μέχρι τώρα δοκιμές υπάρχει ασφάλεια στο 100% και μηδέν συγκρούσεις ενώ το μεγάλο ερώτημα σε αυτό το ‘διανεμημένο’ σύστημα είναι τι θα πούνε οι εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων.

Ερώτημα 1: ΠΟΣΕΣ δοκιμές πρέπει να γίνουν για να δοθεί το οκ;

Ερώτημα 2: ΠΟΙΑ εταιρία θα δίνει το πρόγραμμα στις άλλες για να γίνει η ‘μοιρασία’;

Ερώτημα 3: Εμπιστεύεσαι;

Πάντως το πιο πιθανό είναι πρώτα να δούμε συστήματα όπως το ευρωπαϊκό ‘τρενάκι’ που είναι πιο λογικά και ασφαλή…