Σχεδιαστικά και τεχνολογικά ένα όνειρο…

Μοιάζει με ένα διαστημόπλοιο από τον στόλο των Centurion αλλά είναι ένα σκάφος, και δη ένα σκάφος trimaran.

To 16 X 42.5 μέτρων σκάφος σχεδιάστηκε από τον κον John Shuttleworth και την Yacht Designs του και κατασκευάζεται από την McConaghy Boats, για τους κατοίκους Hong Kong Anto και Elaine Marden.

Ο  Shuttleworth αντιλαμβάνεται την ιστορική πορεία και θέση σκαφών όπως το  Earthrace και μα βάση το συγκεκριμένο αγωνιστικό σκάφος έχει προχωρήσει σε πενταετείς δοκιμές κάθε τύπου ώστε να γίνει πραγματικότητα το τελικό ‘καταναλωτικό’ σκάφος.

Αν και δεν είναι σχεδιασμένο να κινείται με βιοκαύσιμα μόνο, το Adastra είναι σχεδιασμένο για να είναι αποδοτικό και όσο πιο ελαφρύ και οικονομικό γίνεται. Η υπερκατασκευή είναι φτιαγμένη από ανθρακονήματα και κυψελωτής σχεδίασης υλικά ενώ ο σκάφος έχει στοιχεία από  ίνες γυαλιού και κέβλαρ σε σάντουιτς.

Και η καμπίνα από οξιά έχει στοιχεία κυψελωτής σχεδίασης ενώ όλα είναι τα επιπλέον στοιχεία κατασκευής είναι custom και με ΠΟΛΥ ανθρακόνημα,

Κινητήρας ένας Caterpillar C18 με 1150 ίππους στις 2300 rpm, ενώ υπάρχουν και δύο Yanmar outrigger μηχανές με 110 ίππους η κάθε μια στις 3200 rpm.

Η κατανάλωση υπολογίζεται στα 90 λίτρα την ώρα με 13 κόμβους ή 120 λίτρα με 17 κόμβους. Τελική οι 22.5 κόμβοι και εμβέλεια στους  17 κόμβους τα  4.000 μίλια…