Δεν μπορεί κανείς να πει πως ΔΕΝ αναναμένονταν να γίνει κάτι τέτοιο από τη Νότιο Κορέα…

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως έχει στα σχέδια της να μετατρέψει σε ψηφιακά όλα τα βιβλία του σχολικού της συστήματος από τη βασική πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι και το γυμνάσιο και το λύκειο μέχρι το 2015.

Επιπλέον, η χώρα αναζητεί τρόπο ώστε να δημιουργήσει ένα σύστημα αποθήκευσης δεδομένων τύπου cloud όπου επίσης οι μαθητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένων και software με τα smartphones ή τα tablets τους αντί να χρησιμοποιούν προσωπικούς υπολογιστές ή laptops – μια πολύ καλή και ρεαλιστική πλέον ιδέα, είναι αλήθεια.

Σε όλο τον κόσμο γίνονται τέτοιες κινήσεις πουθενά όμως στην κλίμακα που το επιχειρεί η Νότιος Κορέα. Το όλο σχέδιο αναμένεται να κοστίσει $2 δισεκατομμύρια και θα περιλαμβάνει και την μετατροπή των εγχειριδίων στην ψηφιακή μορφή, με link σε ποικιλία περιεχομένου multimedia. Τεράστιοι server και δίκτυα WiFi θα δημιουργηθούν ενώ και κάθε μαθητής θα λάβει δωρεάν tablet αν προέρχεται από οικογένειας με χαμηλό εισόδημα.

Δεν υπάρχει ενημέρωση για την εταιρία που θα αναλάβει την προμήθεια αλλά αν δεν γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, μάλλον… έχουμε ΚΑΠΟΙΑ ιδέα.

Μα καλά, αυτές δεν είναι καπιταλιστικές χώρες; Αυτό δεν είναι κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας; Από την άλλη το ερώτημα είναι τι θα κάνουν με τέτοια ψηφιακά εργαλεία στα χέρια τα μικρά…