Για τις διάσημες – ή διαβόητες…- φαβέλες έχετε ακούσει, και σίγουρα κάπου, σε κάποια ταινία του κινηματογράφου τις έχετε δει. Μια cult πλέον εικόνα, ένα σκηνικό ζωής, δημιουργίας, βίας, αισθησιασμού και σκληρής διαβίωσης μαζί. Μοναδικό φαινόμενο…

Κι όμως, σε μια Βραζιλία που είναι σε ακμή, όλα μπορούν να έχουν πλέον ελπίδα στο διαφορετικό.

Η έρευνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι  του Jan Kudlicka.  Και είναι μια εκπληκτική δουλειά…

Ο κύριος δαπάνησε έναν χρόνο μελετώντας τις “favelas,” στη Βραζιλία και προσπάθησε να αντιληφθεί όλα τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν  σε ένα αστικό περιβάλλον. Ο   μελέτησε την “little farm” της  στο , μια από τις μεγαλύτερες φτωχογειτονιές της πόλης.

Η Rocinha άρχισε να αναπτύσσεται μετά τα 1930′s όταν ήρθαν στην περιοχή από τις αγροτικές περιοχές έξω από το Rio de Janeiro. Αναπτύχθηκαν στον λόφο κάτι που σήμαινε πως υπήρχαν και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και ανεπαρκές φως όπως και αέρας. Κάτι γνωστό σε πολλές τέτοιες πόλεις…

Οι στρατηγικές που ανέπτυξε ο Jan Kudlicka έχουν πάντως σαν στόχο να διατηρηθεί ο σημερινός χαρακτήρας και να προστατευτεί από την κίνηση αυτοκινήτων η περιοχή. Η επιθυμία ήταν να γίνει αναγέννηση, παρά κατεδάφιση. Οι συνθήκες στη Rocinha καθιστούν πολύ δύσκολες τις αλλαγές αφού όλη περιοχή είναι βαριά κατοικημένη και από τη μια πλευρά του Rio de Janeiro μέχρι την άλλη υπάρχει τεράστιος κορεσμός. Από την άλλη είναι πολύ επικίνδυνη η διαβίωση όχι λόγω της εγκληματικότητας αλλά και λόγω π.χ των πολλών αδιεξόδων που σε περίπτωση ιατρικού ζητήματος είναι απίστευτα επικίνδυνα.

Η διαδικασία της αναγέννησης έχει σαν στόχο και βασικό άξονα να ‘ανέβουν’ έναν όροφο όλα τα οικήματα και στο ισόγειο να υπάρχουν εμπορικοί χώροι ενώ η αρχική κατασκευή με τσιμέντο θα αλλαχτεί πλήρως και θα τοποθετηθούν ατσάλινα u-προφίλ με ενισχυμένα θεμέλια και νέα κατασκευή. Αλλάζουν και οι προσόψεις με διάτρητα τούβλα και υαλότουβλα: αέρας και φρεσκάδα στην όψη. Έξυπνο.

Στο δεύτερο τμήμα των αλλαγών οι γειτονιές διαχωρίζονται σε κάθετες ζώνες και υπάρχουν ‘λειτουργίες’ για κάθε γειτονιά. Ιατρικά σημεία, σχολεία και αγορές τροφίμων, ακόμη και χώροι για το οικόσιτα ζώα όπως και φαρμακεία στα σημεία που χρειάζεται.

Ο χώρος της οροφής γίνεται επέκταση του εδάφους και οι άνθρωποι κινούνται από οροφή σε οροφή και μακριά από θόρυβο και ρύπανση.

Ναι, υπάρχουν λύσει παντού με τη δημιουργία…

Στο όλο σχέδιο αποτρέπεται η κίνηση αυτοκινήτων και διατηρείται ο χαρακτήρας των πλατειών που αναπτύσσονται μέσα από τα στενά. Rocinha, ξαναγεννημένη…