Δεν είναι μόνο στη χώρα μας τα ‘σκάνδαλα’. Στις ΗΠΑ μια σοκαριστική ανακάλυψη είναι πως αμερικανικός υπερυπολογιστής δισεκατομμυρίων που υποτίθεται πως θα βοηθούσε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να δώσουν τη μάχη τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν δουλεύει και ακόμη και αν δούλευε όπως έπρεπε δεν θα ήταν καλύτερος από ένα έτοιμο εμπορικό σύστημα server που θα μπορούσαμε όλοι να παραγγείλουμε.

Το σύστημα DCGS-A είχε σαν στόχο να συλλέγει πληροφορίες, παρακολούθηση και αναγνώριση αλλά και να παρέχει σε πραγματικό χρόνο ανάλυση του πεδίου μάχης – real-time battlefield analysis, όπως και να καθορίζει που βρίσκονται οι στόχοι υψηλής αξίας. Στην πραγματικότητα όμως όσοι το δοκίμασαν είπαν πως δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από την αξία που έδινε στους χειριστές.

Το εσωτερικό σημείωμα που έστειλε τον Ιούλιο του 2010 ο ανώτατος αξιωματούχος του Αμερικανικού Στρατού Michael Flynn και δημοσίευσε το  Politico λέει πως το DCGS-A ήταν πρακτικά… άχρηστο.

Δεν μπορούσε να δίνει στους διοικητές την πλήρη εικόνα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος είπε στο σημείωμα ενώ προσέθεσε πως χωρίς την πλήρη κατανόηση του εχθρού και τους περιβάλλοντος, οι επιχειρήσεις των Αμερικανών δεν θα ήταν τόσο πετυχημένες όσο έπρεπε.

Αυτά τα προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα επιχειρήσεις που δεν προχωρούσαν και άρα ζωές που χάνονταν. Πολιτικοί σημείωναν πως ίσως ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει το εγκαταλείψει παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν και να χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα που χρησιμοποιεί το FBI και η CIA, το σύστημα γνωστό και με την ονομασία Palantir.

Ο Στρατός όμως αρνήθηκε και προχώρησε σε μια αναβάθμιση του software που είχε σαν στόχο να λύσει τα προβλήματα αλλά και πάλι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς δεν ήταν εφικτό να μοιραστούν τα δεδομένα (!) οι χρήστες του ενώ είχε “… τάση για να κρασάρει και να βγαίνει off-line.”

Όπως λέει  το Extreme Tech μια εμπορική λύση θα ήταν καλύτερη…