Ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα για την πρωτεύουσα…

Το Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC) όπως είναι γνωστό στο εξωτερικό είναι σχεδιασμένο από τον Renzo Piano και το Building Workshop του.

Όλος ο σχεδιασμός έχει ετοιμαστεί για να είναι μια κατασκευή με σεβασμό στο περιβάλλον και να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από τον κόσμο ενώ η χρονολογία ολοκλήρωσης αναμένεται να είναι το 2015.

Το εντυπωσιακό κατασκεύασμα καλύπτει επιφάνεια 170,000 τ.μ και θα περιλαμβάνει το Stavros Niarchos Park, ένα hi tech νέο κτίριο για την Εθνική Βιβλιοθήκη, και μια νέα όπερα για την Εθνική Όπερα της Ελλάδος.

Στην άκρη του φαληρικού όρμου, 4.5 χιλιόμετρα από την Αθήνα και με θέα την Ακρόπολη το μέρος έχει ανοιχτή θέα (Καλλιθέα) προς κάθε κατεύθυνση και μια κλίση απαλή που στην ουσία οδηγεί σε έναν λόφο 32 μέτρων.

Στην κορυφή, μια γυάλινη κατασκευή το δωμάτιο Φάρο/Ανάγνωσης – Lighthouse/Reading Room, βοηθά ώστε να έχει κανείς θέα σε πόλη και θάλασσα.

Στόχος του συμπλέγματος ένα φιλικός αστικός χώρος/χώρος αναψυχής με δρόμους με δέντρα και σειρά θεαμάτων που περιμένουν τους επισκέπτες μόλις βρεθούν μέσα. Εξερεύνηση και εκπαίδευση είναι βασικές συνιστώσες…

Κάτω από το πάρκο, δύο κτίρια συνδυάζουν το ρευστό και το γυαλί και δημιουργείται μια αστική Αγορά – σημείο συνάντησης και θύρα για τη Βιβλιοθήκη και την Όπερα.

Ένα iconic κτίριο για την Ελλάδα…