To ελικόπτερο επίδειξης της Sikorsky, το X2 Technology Demonstrator πέταξε για πρώτη φορά το 2008 και η 23 είναι και η τελευταία του πτήση. Αυτή έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου 2011 από το Sikorsky Innovations Center στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Συνολικά σε τρία χρόνια το X2 πέταξε για 22 ώρες και τον Σεπτέμβρη του 2010 πέτυχε τη μέγιστη ταχύτητα των 253 κόμβων σε επίπεδη πτήση, ένα ανεπίσημο ρεκόρ για συμβατικό ελικόπτερο. Τώρα το X2 αποσύρεται και οι τεχνολογίες από το πρόγραμμα X2 ανοίγουν το δρόμο για το Sikorsky S-97 Raider.

Το πρόγραμμα του X2 Technology Demonstrator είχε ξεκινήσει το 2005 με στόχο ένα ελικόπτερο που θα πετά ομαλά στους 250 κόμβους χωρίς να θυσιάζεται η κινητικότητα σε χαμηλές ταχύτητες και με στόχο να γίνεται επίσης εύκολα η μετάβαση από τη χαμηλή στην υψηλή ταχύτητα. Τώρα οι μηχανικοί της Sikorsky δουλεύουν στο πρόγραμμα του S-97 Raider και του ηλεκτρικού Firefly.

Η εταιρία λέει πως με το S-97 Raider θα κατασκευαστούν και θα αξιολογηθούν δύο πρωτότυπα για τον Στρατό και όπως το X2 demonstrator, το S-97 Raider θα έχει δύο αντιπεριστρεφόμενες προπέλες και μια πίσω (pusher propeller) για να φτάσει τους 220 κόμβους, fly-by-wire έλεγχο πτήσης, μείωση αντίστασης και ενεργή διαχείριση κραδασμών.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σκάφος με έξι επιβάτες που θα μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες 10,000 ποδών “hover out of ground effect” σε ημέρα με 35° βαθμούς Κελσίου.

Ταχύτερα, γρηγορότερα…