Το Σάββατο η  NASA και το διαστημικό της σκάφος με την ονομασία Dawn έφτασε στον αστεροειδή με την ονομασία Vesta, ένας αστεροειδή με πλάτος που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και έχει ένα βαρυτικό πεδίο μόλις το 0.022% από αυτό της Γης.

Είναι ο πρώτος διαστημικός βολιστήρας που θα βρεθεί σε τροχιά με έναν  μεγάλο αστεροειδή γνωστό και ως πρωτοπλανήτη, μέσα στη ζώνη αστερειδών του συστήματος robe to orbit a large asteroid, known as a protoplanet, in the solar system’s asteroid belt.

Το βάρους  2.800 λιβρών ρομποτικό αεροσκάφος θα εκτελέσει μια έρευνα πάνω στον μεγάλο βράχο που θα έχει διάρκεια έναν χρόνο και θα λάβει φωτογραφίες όπως και θα συλλέξει δεδομένα με δύο υψηλής ευκρίνειας κάμερες “framing cameras,” μια στο οπτικό φάσμα και μια στο υπέρυθρο όπως και για της ακτίνες  gamma και τον ανιχνευτή νετρονίων.

Με αυτά τα πολύπλοκα όργανα η  NASA ελπίζει να μάθει περισσότερα για την προέλευση και το παρελθόν του ηλιακού μας συστήματος. Ελπίζεται να γίνει αντιληπτός και ο λόγος που το Vesta είναι ο πιο φωτεινός αστεροειδής στο ηλιακό μας σύστημα.

Σε δήλωση του ο αρχηγός της NASA Charles Bolden  λέει πως η μελέτη του Dawn για τον Vesta είναι σημαντική για προορισμούς στους οποίους ο άνθρωπος θα βρεθεί στο μέλλον ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Obama έχει δώσει εντολή στη NASA να στείλει μέχρι το 2025 αστροναύτες σε αστεροειδή οπότε τα δεδομένα θα είναι χρήσιμα – στον γιο του Μπρους Γουίλις ή κάποιον άλλον υποψήφιο σε περίπτωση Αρμαγεδώνα…

Το Space.com, λέει πως για να πάει στον επόμενο αστεροειδή το Dawn θα ενεργοποιήσει τους κινητήρες  ιόντων του ώστε να κινηθεί στον Ceres, έναν μεγαλύτερο σφαιρικό αστεροειδή που είναι γνωστός και ως μικρός νάνος. Αυτό θα γίνει το 2015.