Η εταιρία ιδιωτικών εκτοξεύσεων Space Exploration Technologies δαπανά $20 εκατομμύρια με $30 εκατομμύρια για να ανακαινίσει τον χώρο όπου θα εκτοξευτεί ένας πύραυλος που θα αλλάξει το σκηνικό στην διαστημική τεχνολογία: ο ιδιωτικός Falcon Heavy, ο μεγαλύτερος πύραυλος από τον καιρό που αποσύρθηκε ο Saturn V που έστελνε αστροναύτες στο φεγγάρι.

Ο ιδρυτής του SpaceX, κος Elon Musk συνέλεξε κάθε αξιωματούχο πριν λίγες ημέρες για μια τελετή που είναι ιστορική για τη βάση τα βόρειοδυτικά του Λος Άντζελες.

Η βάση εκτόξευσης που είχε κατασκευαστεί στα 1960s και ανακατασκευάστηκε στα χρόνια, δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 2005, όταν ο πύραυλος Titan 4 εκτοξεύτηκε από εκεί

Συνεργεία έχουν κατεδαφίσει τις υπάρχουσες κατασκευές γύρω από τη βάση και θα ξεκινήσει η δουλειά για να δημιουργηθεί ένα τεράστιο υπόστεγο όπου θα αποθηκεύεται Falcon Heavy. Ο πύραυλος θα φτάσει στο σημείο αργά στα τέλη του 2012 ενώ η πρώτη πτήση αναμένεται για το 2013.

Η εταιρία θα ανακαινίσει και τις βάσεις της στο Cape Canaveral ώστε ο πύραυλος να μπορεί να εκτοξευτεί και από τις δύο πλευρές των ΗΠΑ. Η SpaceX έχει ήδη συμβόλαιο από τη NASA για να παρέχει φορτίο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον μικρότερο πύραυλο Falcon 9. Αν και δεν έχει ήδη ‘πελάτες’ για τον Falcon Heavy στοχεύει στην Αμερικανική Αεροπορία και τους δορυφόρους της.

Στην Αμερική τη ‘δουλειά’ για το διάστημα και τους στρατιωτικούς σκοπούς έχει αναλάβει η United Launch Alliance, μια κοινή εταιρία των Lockheed Martin Corp. και Boeing Co., για να εκτοξεύονται δορυφόροι σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Το… απίστευτο είναι πως σαν ιδιωτική εταιρία η SpaceX δημοσιεύει και τιμοκατάλογο (!): μια εκτόξευση με έναν Falcon Heavy πύραυλο κοστίζει από $80 εκατομμύρια έως και $125 εκατομμμύρια — το ένα τρίτο του κόστους του Delta 4, όπως λέει η SpaceX.