Το malware αρχίζει να δημιουργεί ζητήματα για τους ιδιοκτήτες smartphone που χρησιμοποιούν το λειτουργικό Android…

Μια εταιρία δεδομένων ασφαλείας έχει δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ανάπτυξη αυτών των ‘κακόβουλων’ δεδομένων – mobile malware.

Είναι η εταιρία Dasient που μελέτησε 10.000 παρακαλώ εφαρμογές για κινητά Android smartphone και βρήκε πως το 8% των εφαρμογών μεταδίδουν προσωπικά δεδομένα σε μη εγκεκριμένους υπολογιστές.

Αυτή η μορφή του malware σχεδιάζεται με τρόπου που μπορεί κανείς να αποκτήσει τον έλεγχο του κινητού του χρήστη.

Για παράδειγμα ένδεκα εφαρμογές γεμάτες με malware έστειλαν αυτόματα ένα SMS με ολόκληρες τις λίστες επαφών όπως τα email spammers.

Στέλεχος δε της Dasient ο κος Neil Daswani μελέτησε και τις ‘μολυσμένες’ εφαρμογές και είδε πως διπλασιάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Είναι δε πιθανό να εγκαθιστούμε στο κινητό μας και χωρίς να το ξέρουμε malware όταν επισκεπτόμαστε ένα site κάτι που αποκαλείται “Drive-By Downloads” αφού ο χρήστης δεν το κάνει εν γνώση του αλλά καθώς σερφάρει ή “driving-by”.

Φέτος αυτό συνέβη με ένα website που διαφήμιζε cheats για το δημοφιλές mobile παιχνίδι Angry Birds.

Η έλλειψη πάντως ρύθμισης στην Android Market είναι κάτι που οφείλει να δει και η Google ενώ το malware πολλές φορές διαρρέει και τον αριθμό IMEI και τον IMSI (αριθμός του συνδρομητή αυστηρά προσωπικός).

Προσοχή…