Μήπως είναι έργο των… Decepticons;!

Οι επιστήμονες της ΝASA πιστεύουν πως έχουν ενδεχομένως βρει το τελικό σημείο όπου βρέθηκας χαμένος διαστημικός βολιστήρας που είχε τραβήξει την “φωτογραφία του [προηγούμενου] αιώνα” πριν συντριβεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η πληροφορίες έρχονται με τη βοήθεια στοιχείων από το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ένα διαστημικό σκάφος που είχε σταλεί για να μπει σε τροχιά στη σελήνη την εποχή της διοίκησης Bush και με το βάση το σχέδιο τότε για να επιστρέψουν με κανονικές αποστολές οι άνθρωποι στη Σελήνη. Το LRO είχε σαν στόχο να χαρτογραφήσει στην επιφάνεια της σελήνης, ανακαλύπτοντας ίσως και μεγάλες ‘αποθήκες’ με νερό σε πάγο ή σημεία για να προσεδαφιστεί το σκάφος με περισσότερη ηλιοφάνεια.

Όλα αυτά ακυρώθηκαν όταν το Κογκρέσο έβαλε στοπ στα σχέδια για τη Σελήνη αλλά το LRO έχει δώσει συναρπαστικά στοιχεία. Τώρα οι άνθρωποι της NASA πιστεύουν πως βρήκαν το… ‘κοιμητήριο’ του Lunar Orbiter 2.

Το Lunar Orbiter 2 είχε παρόμοια αποστολή με το LRO, αφού είχε σταλεί για να βοηθήσει στις αποστολές Apollo αλλά η τεχνολογία του ήταν προφανώς πολύ πιο απλή ενώ όλοι ξέρουμε πως η αποστολή Apollo 11 του 1969 που οδήγησε τον Άνθρωπο στο φεγγάρι παραλίγο να είχε τελείωσει με καταστροφή όταν οι αυτόματος πιλότος δοκίμασε να προσεδαφίσει το σκάφος σε βράχια και την τελευταία στιγμή οι επενέβησαν οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin με χειροκίνητο τρόπο μόλις 11ο μέτρα από την προσεδάφιση.

Αν και δεν κατάφερε να χαρτογραφήσει τη Σελήνη με απόλυτη επιτυχία, το Lunar Orbiter 2 κατάφερε να κρατηθεί ενεργό για να δώσει την παραπάνω φωτογραφία του κρατήρα Copernicus το 1967.

Η φωτογραφία που πήρε το όνομα “the picture of the century” από τα μέσα τότε ενώ αργότερα μέσα στον χρόνο τότε δόθηκε η ‘εντολή’ να καταστραφεί αν και ποτέ δεν είχε γίνει γνωστό το σήμείο στο οποίο έπεσε.

Οι επιστήμονες του LRO δουλεύουν πάνω στην επιβεβαίωση των δεδομένων…