Αριτέκτονες: Henning Larsen Architects
Τοποθεσία: Reykjavik, Ισλανδία
Πελάτης: Austurnhofn TR – East Harbour Project Ltd.
Έτος: 2011
Περιοχή project: 28,000 sqm
Φωτογραφίες: Henning Larsen Architects μέσω archdaily.com

Ναι, από την ‘χρεωκοπημένη’ Ισλανδία…

Ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα το κέντρο ξεχωρίζει χάρη σε μια ‘γλυπτή’ σχεδίαση που ανακλά τον ουρανό και τη γη στην περιοχή του λιμανιού και όχι μόνο. Η ζωντάνια της περιοχής, η καταπληκτική πρόσοψη είναι μια συνεργασία της Henning Larsen Architects, του Δανού-Ισλανδού καλλιτέχνη Olafur Eliasson και των εταιριών μηχανολογίας Rambøll and ArtEngineering GmbH της Γερμανίας.

Το Concert Hall and Conference Centre έχει συνολικά χώρο 28,000 τ.μ και είναι σε ένα μοναχικό σημείο στη πόλη με άριστη θέα της θάλασσας και των βουνών γύρω στο Reykjavik. Μια περιοχή εισόδου και φουαγιέ, τέσσερις χώροι στο κέντρο και ένα πίσω τμήμα με γραφεία και διοίκηση όπως και καμαρίνια.

Τρεις μεγάλοι χώρου συναντήσεων και ένα τέταρτο πάτωμα με πολυλειτουργική χρήση για περισσότερο prive σόου και και δείπνα. Αν δει τους χώρους κανείς από την είσοδο θα σχηματίσει μια εικόνα ενός ‘όγκου’ που μοιάζει με βουνο και έρχεται σε άριστη, συγκλονιστική αντίθεση με την ακτή. Στον πυρήνα του ‘βράχου’ ένας μεγάλος χώρος υποδοχής για το Centre, με το εσωτερικό ως ένα κατακόκκινο ‘κέντρο’ βαρύτητας.

Συγκλονιστικό και λειτουργικό, όχι… φαραωνικές αίθουσες αλλά πολλοί και σωστοί χώροι αξιοποιήσιμοι.