Είναι τα πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού που θα εξοπλιστούν σύντομα όπως φαίνεται με ένα… διαστημικό μέσο προστασίας.

Μιλάμε για βαριά όπλα πυροβόλα αλλά και υψηλής ισχύος όπλο λέιζερ!

Ο κατασκευαστής θα είναι η εταιρία Boeing που λέει πως έχει βρεθεί ο κοινός τόπος για μια συμφωνία ώστε σε συνεργασία με την εταιρία BAE Systems, έναν γίγαντα, να κατασκευάσουν το Mk 38 Mod 2 Tactical Laser System για ναυτική χρήση.

Μαθαίνουμε πως το νέο όπλο ‘ακρίνας’ – raygun, θα βασιστεί σε ένα υπάρχουν σύστημα Mk 38 Machine Gun System, έναν ρομποτικό πύργο με βασικό όπλο το ήδη γνωστό πυροβόλο M242 Bushmaster Chain Gun, και έτσι σχηματισμό ενός σχετικά ελαφρού όπλου ακτίνων.

Το νέο σύστημα είναι ένα “υψηλής ενέργειας σύστημα laser που σαν στόχους του έχει κυρίως να καταρρίπτει μικρά ιπτάμενα ρομπότ και/ή σκάφη.

Η προσθήκη ενός όπλου λέιζερ θα φέρει μια υψηλής ακρίβειας προστασία ενάντια σε σκάφη επιφανείας και εναέριους στόχους ενώ παρέχει και τη δυνατότητα να ‘πυροβολεί’ με διαφορετικά επίπεδα ακτίνας laser, ανάλογα με τον στόχο και τη αποστολή: με άλλα λόγια θα ‘ρυθμίζεται’ η ένταση όπως γίνεται στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

Δεν έχει αναφερθεί η ισχύς της συσκευής αυτή, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

ΤΟ ότι το όπλο είναι τόσο μικρό ώστε να μπορεί να ‘κουμπώσει’ σε ένα υπάρχον όπλο σημαίνει πως είναι με περιορισμένη ισχύ ενώ αυτός είναι και ο λόγος για την προσθήκη του Bushmaster…

Οι άνθρωποι του Αμερικανικού Ναυτικού πρόσφατα δοκίμασαν ένα, όχι και τόσο εντυπωσιακό σύστημα των 15-kilowatt που έβαλε φωτιά σε ένα μικρό σκάφος.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το raygun δεν έχει ‘έρθει’ ακόμη, το US Navy με το δικό του Free Electron Laser project – μιλά για ισχύ megawatt – έχει σταματήσει…