Μια νέα γενιά αυτόνομων οχημάτων για τα οποία είχαμε ήδη μιλήσει με βάση τις δοκιμές τους θα αποκτήσει ο αμερικανικός στρατός. Σύντομα τα οχήματα αυτά θα βοηθούν τους στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Είναι δημιούργημα της Lockheed Martin και ονομάζεται Squad Mission Support System (SMSS) το “μεγαλύτερο αυτόνομο όχημα που έχει χρησιμοποιηθεί από το πεζικό,” όπως είπε η Lockheed σε πρόσφατη ανακοίνωση της.

Το SMSS έχει το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου – κάπου στα 3 μέτρα, και μπορεί να μεταφέρει μισό τόνο εξοπλισμού κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μια ομάδα μάχης στο μέτωπο.

“Το SMSS είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετίας ρομποτικής ανάπτυξης,” είπε ο κος Scott Green, αντιπρόεδρος του τμήματος επίγειων οχημάτων για το τμήμα της Lockheed Martin, Missiles and Fire Control business.

Εκτός από δυνατότητες μεταφοράς το SMSS έχει και ακτίνα εργασίας μέχρι και 170 περίπου χιλιόμετρα σε τρεις διαφορετικές λειτουργίες: επιβλεπόμενη αυτονομία, τηλεχειρισμός, ή χειροκίνητη κίνηση.

Μόλις βρεθεί στο πεδίο μάχης το SMSS θα χρησιμοποιήσει GPS για να πλοηγηθεί μόνο του και με τους αισθητήρες που φέρει θα “κλειδώσει και θα ακολουθεί κάθε άτομο που αναγνωρίζει με το ψηφιακό 3-D προφίλ του.”

Το SMSS θα δοκιμαστεί άλλους τρεις μήνες στο Αφγανιστάν με το πρόγραμμα Armys Military Utility Assessment, για να αποφασιστεί πως λειτουργεί σε κανονικό πεδίο μάχης και ταυτόχρονα τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχει άλλη μια δοκιμασία με την άσκηση Army Expeditionary Warrior Experiment Spiral G, όπου θα δοκιμαστεί η “δυνατότητα του να εφαρμόσει ένα πακέτο αναγνώρισης, επιτήρησης και πρόσκτησης στόχου,” με άλλα λόγια θα δοκιμαστεί και ως ρομποφρουρός.

Φυσικά το SMSS δεν είναι το πρώτο ρομπότ που χρησιμοποιεί το αμερικανικός στρατός αφού η Wikipedia, μας μιλά για στρατιωτικά ρομπότ από τον 2ο ΠΠ.

Σήμερα οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν μια γκάμα από ρομπότ  ρομπότ όπως εκείνα για εξουδετέρωση βομβών και κάπου… 7000 εναέρια ρομποτικά αεροσκάφη.