Και το ‘κλειδί’ για την εξέλιξη θα είναι ο – προφανώς τετραπύρηνος, Α6 επεξεργαστής.

Λογικό. Από τη στιγμή που θα υπάρχει η επεξεργαστική ισχύς στα φορητά μηχανάκια, δεν θα είναι και δύσκολο να ‘ενοποιηθούν’ τα λειτουργικά. Ένα OS X και ένα OS X lite, ή κάτι τέτοιο…

Την πρόβλεψη για αυτή την εξέλιξη κάνει ο αναλυτής της Jeffries, κος Peter Misek. Η λογική είναι πως θα παρέχει και στην Apple καλύτερα ποσοστά κέρδους: “οι χρήστες θέλουν να μπορούν να πάρουν ένα iPhone, iPad, ή Mac (ή και τη iTV) και να έχουν περιεχόμενο να μπορεί να διακινείται χωρίς πρόβλημα ανάμεσα τους και να ‘ρυθμίζεται’ σωστά – optimized – για κάθε συσκευή,” λέει ο αναλυτής.

Στη συνέχεια μεταφέρει την πεποίθηση της εταιρίας του πως η Apple αναζητά τρόπους να συγχωνεύσει το iOS (iPhones/iPads) με το OS X (Macs) σε μια κοινή πλατφόρμα για apps και υπηρεσίες cloud από το 2012-13.

Κλειδί θα είναι και ο επόμενος επεξεργαστής mobile processor, μάλλον με την ονομασία A6, που θα είναι στο 2012 iPads και iPhones. Ο κος Misek, προβλέπει πως θα τοποθετηθεί και στα MacBook Air από το 2ο μισό του 2012, ή το 2013.

Από την άλλη και παρά την ισχύ του A6, τα “…MacBook Pros και Mac desktop αναμένεται να έχουν το OS X και επεξεργαστές Intel για ένα διάστημα για λόγους συμβατότητας αλλά θα μεταβούν στο iOS μέχρι το 2016,” σημειώνει η ανάλυση.

Φυσικά μια τέτοια συγχώνευση έχει πολλά εμπόδια. Υποστήριξη για Intel και Apple επεξεργαστές στην codebase, και συμβατότητα με το software και περιφερειακά μεταξύ άλλων. Το iOS έχει κατακριθεί για έλλειψη ευελιξίας και customization όπως το Mac OS, ειδικά για επαγγελματικούς λόγους.

Τα δε σειράς A τσιπ είναι αργά σε σύγκριση με τα CPU/GPU των Intel-βασισμένων συστημάτων.

Από την άλλη έχει λογική μια εξέλιξη τέτοια…