Το Facebook έχει βγει στον… τάκο από τους Γερμανούς για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά είναι το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της εταιρίας που θα βοηθά να γίνουν tag φωτογραφίες από τους χρήστες.

Η Γερμανία είναι η πρώτη που θα δηλώσει πως είναι παράνομο αυτό το χαρακτηριστικό. Στο Αμβούργο ο αξιωματούχος για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, Johannes Caspar έχει αποφασίσει πως το software παραβαίνει και τη Γερμανική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για προστασία δεδομένων. Έχει επίσης επιτεθεί και στο ότι οι χρήστες του Facebook δεν γνωρίζουν πως να διαγρα΄ψουν δεδομένα που συλλέγει το Facebook.

Σύμφωνα με την Hamburger Abendblatt, ο κος Capsar ανησυχεί μήπως θα δεδομένα πέσουν σε λάθος χέρια. Το Facebook έχει δύο εβδομάδες για αν απαντήσει στις αρχές της Γερμανίας πριν αυτές κινηθούν δικαστικά και επιβάλουν πρόστιμο μισού εκατομμυρίου δολαρρίων.

Ο κος Caspar έχει στο παρελθόν επιτεθεί ξανά στο Facebook και πέρυσι για το γεγονός πως κρατά δεδομένα από άτομα που δεν έχουν εγγραφεί στο site κοινωνικής δικτύωσης. Μια παρόμοια υπόθεση και το Facebook χρειάστηκε έξι μήνες μέχρι να απενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό.

Οι Γερμανοί έχουν από τους πλέον αυστηρούς νόμους για προστασία δεδομένων στην ΕΕ και υπάρχει μια ιστορία που έχει να κάνει με την εποχή ακόμη των Ναζί και της Στάζι. Είναι σαφές πως είναι αδύνατο στη χώρα να υπάρξει συλλογή δεδομένων παρά μόνο με την γραπτή συναίνεση του ατόμου.

Η ομάδα PR του Facebook είπε πως αρνείται τις κατηγορίες και δεν θα συμμορφωθεί με τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας