Η εταιρία Adrian Smith + Gordon Gill (AS+GG) με έδρα το Σικάγο έχει και επισήμως αναλάβει να δημιουργήσει το κτίριο με την ονομασία Kingdom Tower που θα χτιστεί στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί για να έχει ύψος ένα μίλι (1.6 χιλιόμετρο) και να ονομαστεί “Mile-High Tower”, αλλά έχει μειωθεί το ύψος τελικά μετά τις δοκιμές που έγιναν στο έδαφος από το  2008. Οι δοκιμές έφεραν αμφιβολίες για το χτίσιμο ενός τέτοιου κτιρίου. Τελικά θα έχει ύψος 0.62 μίλια (ένα χιλιόμετρο) κάτι που θα καθιστά πιο ψηλό από το ύψους 828 μέτρων Burj Khalifa που έχει τον τίτλο.

Το Kingdom Tower θα είναι το κεντρικό σημείο της Κingdom City, μιας περιοχής με επιφάνεια 5.3 τετραγωνικά μέτρα που βρίσκεται κατά μήκος της Κόκκινης Θάλασσας στη Τζέντα, την πύλη  για την ιερή πόλη της Μέκκα. Όλη η ανάπτυξη θα κοστίζει $20 δισ. ενώ μόνο το Kingdom Tower θα κοστίσει $1.2 δισ. για να κατασκευαστεί και να καλύψει επιφάνεια 530,000 τ.μ.

Με 59 ανεκλυστήρες και 54 διπλού και πέντε…. 5 πατωμάτων ασανσέρ, έχει και 12 σκάλες για τους τολμηρούς. Οι ανελκυστήρες θα κινούνται με ταχύτητα 36 χλμ/ώρα και στις δύο κατευθύνσεις.

Στον 157ο όροφο, μια ταράτσα με διάμετρο 30 μέτρα χρησιμοποιείται για… ψυχαγωγία.

Κρίση; Που;