Ο Αμερικανικός Στρατός και οι Πεζοναύτες συνεχίζουν την προσπάθεια τους να καταστήσουν ακόμη πιο ‘αυτοματοποιημένο’ τον στρατό τους.  Σε αυτό το μήκος κύματος ένα νέο συμβόλαιο με αξία $47 εκατομμύρια έχει συμφωνηθεί τις τελευταίες ημέρες για να ολοκληρωθεί η εξέλιξη ενός… ρομποελικοπτέρου μεταφοράς.

Το deal έχει συναφθεί ανάμεσα στην Army Aviation Applied Technology Directorate και έτσι η Lockheed θα συνεργαστεί με την Kaman Aerospace για να παραδώσει μια μετατροπή του αεροσκάφους της Kaman του ελικοπτέρου με τεχνολογία “intermesh” K-MAX.

Η τεχνολογία αφορά τη χρήση δύο στροφείων που ‘μπλέκονται’ και έτσι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου…

Το K-MAX θα έχει τώρα ρομποτικό αυτόματο έλεγχο και θα μπορεί να σηκώσει φορτία από θέατρα επιχειρήσεων όπως το Αφγανιστάν ενώ θα είναι τεράστια η συμβολή του σε μέρη με κακές υποδομές.

Χωρίς πιλότο είναι λιγότεροι οι φόβοι για απώλειες ενώ πλέον ένα κανονικό ελικόπτερο με κυβερνήτες θα χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει πολεμική αποστολή και/ή ένας άνθρωπος που πρέπει να διασωθεί.

Το K-MAX αντιμετώπισε τον μοναδικό του στις ΗΠΑ αντίπαλο, το A160T τη Boeing πριν έναν χρόνο σε διαγωνισμός ενώ οι Πεζοναύτες… βιάζονται. Αρχικά ήθελαν μέχρι τα skyhooks σε δράση μέχρι το τέλος του 2010.

Σήμερα το ελικόπτερο είναι σε “δοκιμές περιβάλλοντος με ηλεκτρομαγνητική επίδραση” και σήμερα είναι απίθανο να φτάσει στο Αφγανιστάν. Από την άλλη τα περισσότερα εκατομμύρια που μαθαίνουμε πως θα δοθούν, θα είναι και βασικός μοχλός να τελειώσει το πρόγραμμα αν και όσο υπάρχουν πιλότοι δύσκολα θα λάβει μαζικότητα η χρήση ελικοπτέρων στο άμεσο διάστημα.

Πάντως και άλλοι κάνουν τις κινήσεις τους για την ανάπτυξη ιπτάμενων ‘μουλαριών’ και εδώ θα δούμε πολλές εξελίξεις…