Στο τρίτο βήμα της δημιουργίας ενός ειδικού προηγμένου επεξεργαστή με την ονομασία Synapse προχωρά το ειδικό τμήμα US Defense Advanced Research Projects Agency.

Σε συνεργασία με την IBM είναι η προσπάθεια για να προχωρήσει το πρόγραμμα  με την ονομασία Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics (Synapse).

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος αυτού η DARPA  που στο πρώτο τμήμα του project έκανε προσομείωση του εγκεφάλου μιας γάταςn , ετοίμασε τον υπολογιστή IBM BlueGene έναν υπερυπολογιστή με παράλληλη επεξεργασία και 147,456 πυρήνες αλλά και 144TB μνήμης.

Η IBM παρουσίασε τα αποτελέσματα για την Φάση 1 χθες και το γεγονός πως η ειδική της ομάδα – cognitive computer dream team, με τον κύριο Dharmendra Modha, στην ηγεσία ως υπεύθυνο του Synapse project στην IBM Research πήρε από τη DARPA επιπλέον χρηματοδότηση $21 εκατομμυρίων για τη Φάση 2.

Μια απίστευτα φιλόδοξη προσπάθεια από τα πολλά σχέδια DARPA αν και το Synapse έχει στο σύνολο του πολλούς απίστευτα φιλόδοξους στόχους όπως και κάποιους που ποτέ δεν θα ολοκληρωθούν.

Τα βασικό πρόβλημα σύμφωνα με την DARPA είναι πως οι μηχανές von Neumann στις οποίες στηρίζεται η προσπάθεια δεν είναι εύκολο να εξελιχθεί σε αυτό που καταλαβαίνουμε ως βιολογικό υπολογιστή: ένα υπολογιστή με ευφυΐα δηλαδή…

Στην Φάση 3 του Synapse project, η IBM σχεδιάζει ένα τσιπ με 10 εκατομμύρια νευρώνες και να ετοιμάσει μια προσομοίωση για την σχεδιασμός ενός εικονικού εγκεφάλου με 100 εκατομμύρια νευρώνες με ένα πολυ-τσίπ. Σε δε Φάση 4 η ομάδα της IBM Research στοχεύει να στήσει ένα ρομπότ με ψεύτικο εγκέφαλο και να φτάσει στο επίπεδο που μαζί με την DARPA ονομάζει “…human level design”.