Από τις τηλεοράσεις μέχρι τα tablet, τα ψυγεία και τους φούρνους! Οι συνδεδεμένες συσκευές αλλάζουν τον τρόπου που ‘καταναλώνουμε’ το υλικό…

Με την έννοια ‘συνδεδεμένες’ (connected devices), μιλάμε για συσκευές που έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης για το Internet. Αν και γενικά υπάρχουν πολλές συσκευές της κατηγορίας των gadget που συνδέονται με το διαδίκτυο έχει καθιερωθεί να εννοούμε με τον όρο τις καταναλωτικές συσκευές…

Blu-ray Players: Αν και έχουν πέσει οι πωλήσεις των οπτικών δίσκων, τα Blu-ray player είναι αγορά που συνεχίζει να αυξάνει. Γιατί; Γιατί ένα Blu-ray μηχανάκι είναι ένας απλός τρόπος να έχεις περιεχόμενο Internet στο σαλόνι χωρίς να πρέπει να ‘μπλεχτείς’ με media players ή HTPC και άλλα μέσα που ΕΙΝΑΙ ικανά, αλλά είναι και δύσχρηστα για έναν ανεκπαίδευτο τεχνολογικά. Τα μοντέρνα Blu-ray players δίνουν επιπλέον και πρόσβαση σε BD-Live περιεχόμενο ενώ υπάρχει και Wi-Fi ή και ethernet σύνδεση.

HDTVs: Δεν είναι μόνο τα Blu-ray μηχανάκια που έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, είναι και οι μοντέρνες τηλεοράσεις Υψηλής Ευκρίνειας. Οι HDTV έχουν πλέον Internet ή/και Wi-Fi συνδεσιμότητα. Όπως τα Blu-ray players έχουν και πρόσβαση σε περιεχόμενο κάθε τύπου.

Ειδικά στο τελευταίο, κατασκευαστές όπως οι Sony, LG, Samsung και Sharp δίνουν – ανάλογα με τη χώρα, και πρόσβαση σε κοινωνική δικτύωση, συνήθως με customized interface. Σε κάποιες τηλεοράσεις υπάρχουν και πλήρεις web browsers.

Κονσόλες Δεν παίζουν μόνο games. Εδώ ‘βασιλιάς’ είναι δίχως αμφιβολία το PS3. Κάνει τα πάντα, είναι γρήγορο και ισχυρό. Στις ΗΠΑ τα Nintendo Wii και Xbox 360 όπως και το PS3 έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο από το διαδίκτυο μέσω Hulu Plus. Υπηρεσίες streaming; Στο PS3 πολλές, σε πολλές χώρες ενώ και το Xbox 360 στις ΗΠΑ έχει λύσεις.

Νωρίτερα στον μήνα το DirecTV μετά από συμφωνία θα δίνει σε PS3 ιδιοκτήτες και τα σκληρά παιχνίδια στον πάγο του NFL Sunday Ticket…

Tablets: Τη ‘δουλειά’ την έκανε το iPad αλλά απλά άνοιξε την ‘πλημμύρα’. Και με συνδρομή με streaming υπηρεσίες αλλά και free. Στις ΗΠΑ τα CNN, ESPN και HBO θα δίνουν σε live streaming ή και full content πρόσβαση περιεχόμενο.

Set-top Κουτία: Είναι το Apple TV το Roku και το Boxee Box. Δυστυχώς δεν τα έχουμε στην Ευρώπη αλλά κάνουν δουλειά. Μάλλον θα αντικατασταθούν από τα tablet πάντως.

Media Streaming Υπηρεσίες: Το πιο πετυχημένο είναι το Netflix με τις υπηρεσίες Instant Video που θα έρθει και Ευρώπη.

TV Everywhere: Η ιδέα πίσω από το TV Everywhere είναι πως έχεις μια συνδρομή σε δορυφορικό μπουκέτο και μπορείς να απολαύσεις το περιεχόμενο παντού: σε laptop σε tablet και smartphone. Καλό…

Second Screen Apps: Μια νέα τάση. Αυτές οι apps δεν μας δίνουν το κλασικό περιεχόμενο όπως ταινίες ή σειρές. Δίνουν μια ‘στρώση’ από κοινωνική δικτύωση στην ψυχαγωγία – βλέπεις tv και είσαι ταυτόχρονα ‘μέσα’ σε Facebook κ.ο.κ….

Ναι. Περιεχόμενο. Αλλά πλέον παντού και όλο και πιο εύκολα…