Ερευνητές της Intel μιλούν για έναν πειραματικό επεξεργαστή αυτή την εβδομάδα στο developer forum της εταιρίας με πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας…

Το τσιπ με την κωδική ονομασία “Claremont” — είναι γνωστό και ως “near-threshold voltage processor”, επιτρέπει σε επεξεργαστές να λειτουργούν σε υπερ-χαμηλά όρια, το voltage δηλαδή στο οποίο δουλεύουν τα τρανζίστορ για να αρχίσουν να λειτουργούν με τάση, το “οριακό” – threshold, βολτάζ.

Σε επίδειξη ένας πειραματικός επεξεργαστής χρησιμοποιείται σε ένα PC που έτρεχε Linux OS, και λάμβανε ισχύ από ένα ηλιακό πάνελ με το μέγεθος γραμματοσήμου. Ο επεξεργαστής λειτουργούσε με μνήμη μια πρωτότυπη (concept) DRAM που ονομάζεται hybrid memory cube, και είναι ένα υπερ-αποδοτικό memory interface.

Η εταιρία ισχυρίζεται πως έφτασε στο σχέδιο μετά από πολλά χρόνια ερευνών και δεν υπάρχει ανάγκη για ψύκτρα. Λειτουργεί στο NTV mode (κάτω από 10 mW σε κατανάλωση) όταν το φορτίο είναι χαμηλό.

Έτσι αντί να κλείνει εντελώς λειτουργεί σε “ultra low-power state,” και ουσιαστικά μπορούν οι εφαρμογές να μην κλείνουν ποτέ και να είναι σε κατάσταση “always-on” devices.

το NTV θα μπορούσε όπως λέει το Wired να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές για προσαρμοσμένες συσκευές, ακόμη και αυτοκίνητα.

Μέχρι σήμερα η Intel έχει δυσκολίες για τα μηχανήματα χαμηλής κατανάλωσης και στο low-power κομμάτι η ARM κυριαρχεί. Το δε Intel NTV μπορεί το ίδιο να μην μπει ποτέ σε παραγωγή αλλά είναι ένα βήμα για επεξεργαστές που θα έχουν τη λειτουργία του.

Χαμηλή κατανάλωση και always on; Ναι, είναι εκεί που πάνε τα μηχανήματα…