Στη σειρά “Foundation” πριν από 60 χρόνια ο Isaac Asimov είχε μιλήσει για την επιστήμη της ‘ψυχοιστορίας’ – psychohistory, έναν συνδυασμό μαθηματικών και ψυχολογίας για να προβλέπεται το μέλλον.

Τώρα οι επιστήμονες σκέφτονται να συνδυάσουν το Internet — αναζητήσεις Web και μηνύματα Twitter, Facebook και blog posts, για να μπορούν με το ψηφιακό ίχνος να προβλέπουν το μέλλον.

Ουτοπία; πάντως πολλοί πιστεύουν πως αυτές οι ‘αποθήκες’ από δεδομένα (“big data”) θα αποκαλύψουν για πρώτη φορά τους κοινωνιολογικούς κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Στόχος; να προβλέπονται οι πολιτικές κρίσεις, οι επαναστάσεις, κάθε αστάθεια οικονομική και κοινωνική. Ένα ‘παράθυρο΄στο μέλλον. Μια ‘συσκευή’ που θα καθιστά τις ΗΠΑ πανίσχυρες.

Όπως λέει στους ΝΥΤ ο κος Thomas Malone, διευθυντής του Κέντρου “Center for Collective Intelligence at the Massachusetts Institute of Technology”, θα υπάρξει με το πρόγραμμα μια πολύ πιο λεπτομερής ποσότητα δεδομένων ενώ και ειδική αλγόριθμοι πρόβλεψης θα δίνουν δυνατότητες για πρόβλεψη “…πιο λεπτομερή από ποτέ”.

Και φυσικά η ιδέα φάνηκε ενδιαφέρουσα στις ΗΠΑ. Αυτό το καλοκαίρι μια υπηρεσία που λίγοι γνωρίζαμε, άρχισε να αναζητεί ιδέες ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς επιστήμονες: τρόποι να γίνεται αναζήτηση στο Internet σε 21 χώρες της Λατινικής Αμερικής για “big data”.

 

Διαβάστε για ένα απίστευτο μέλλον…

Το πείραμα που θα διαρκέσει τρία χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο και θα χρηματοδοτείται από την υπηρεσία Intelligence Advanced Research Projects Activity, ή αλλιώς Iarpa (pronounced eye-AR-puh), part of the office of the director of national intelligence.

Το αυτόματο σύστημα συλλογής δεδομένων θα εστιάζει σε διαδικασίες επικοινωνίας, κατανάλωση και κίνηση πληθυσμών. Με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα ήδη – Web search ερωτήσεις, blog κείμενα, Internet ροή, οικονομικούς δείκτες και webcams κυκλοφορίας, ακόμη και άρθρα στη Wikipedia.

Στόχος; ένα αυτόματο σύστημα, ένα “data eye in the sky” που χωρίς καμία ανθρώπινη επέμβαση θα μπορεί να εκτελεί λειτουργίες όπως το να προβλέπει και να παρακολουθεί πανδημίες.

Το δε προηγούμενο του τύπου πρόγραμμα, το Total Information Awareness, ένα μετα-9/11 πρόγραμμα του Πενταγώνου που έκανε το ίδιο ήταν αποτυχία αλλά και πάλι η ιδέα σοκάρει…

Οι επίσημοι της Iarpa δεν μίλησαν στους NYT που ανακάλυψαν το θέμα ενώ ένα παρόμοιο πρόγραμμα έχει σε εξέλιξη άλλη υπηρεσία, η επίσης ‘μυστική’ Defense Advanced Research Projects Agency, ή Darpa, που θέλει να ανακαλύπτονται αυτόματα δίκτυα ανταρτών στο Αφγανιστάν.

Στους δε ιδιώτες έχουν γίνει σκόρπιες προσπάθειες όπως των ερευνητών των HP Labs που χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Twitter για να προβλέψουν τα κέρδη των ταινιών του Hollywood (…)

Σε κάθε περίπτωση αρκεί ένα project να δουλέψει και καταλαβαίνετε πως όποιος θα το έχει στα χέρια του…

… ‘έχει’ τον κόσμο όλο.