Αν δεν το είχατε μάθει, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τη λήξη μιας διαστημικής προσομοίωσης προσομοίωσης, μια εικόνικής αποστολής στον πλανήτη Άρη.

Το πείραμα Mars500 αφορούσε έξι άνδρες που εισήλθαν σε ένα ομοίωμα διαστημικού σκάφους και παρέμειναν σε αυτό για 17 μήνες προσομοιώνοντας ένα ταξίδι στον Άρη με στόχο να διαπιστωθούν οι ανθρώπινες αντοχές αλλά και να γίνουν αντιληπτές οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχει ένα μακροχρόνιο ταξίδι στο Διάστημα στον οργανισμό αλλά και την ψυχική και πνευματική υγεία των αστροναυτών.

Συνολικά έξι άνδρες (τρεις Ρώσοι, δύο Ευρωπαίοι και ένας Κινέζος εισήλθαν στις 3 Ιουνίου στο ομοίωμα που δεν είχε παράθυρα, ένα «σκάφος» χωρισμένο σε τέσσερις επιμέρους χώρους, με συνολικό εμβαδόν λιγότερο από 80 τετραγωνικά μέτρα.

Οι έξι άνδρες είχαν περιορισμένη επαφή με τον έξω κόσμο και επικοινωνούσαν μέσω ραδιοζεύξης, η οποία καθυστερούσε έως και 20 λεπτά όσο δηλαδή χρειάζεται το σήμα για να διανύσει την απόσταση από τη Γη στον Άρη.

Έκαναν ντους μόνο μια φορά την εβδομάδα, και τρέφονταν αποκλειστικά με ειδικά συσκευασμένα τρόφιμα. Σε όλη την διάρκεια του πειράματος οι έξι άνδρες εκετλούσαν όλες τις εργασίες και δραστηριότητες πουθα εκετλούν και οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη.

Φυσικά υπήρχε μόνιμη παρακολούθηση του πληρώματος. Η ορμονική λειτουργία, τα επίπεδα του στρες, τα μοτίβα του ύπνου και η ψυχική κατάσταση των εθελοντών βρίσκονταν συνεχώς στο μικροσκόπιο των επιστημόνων που μετείχαν στο πείραμα.

Οι έξι άνδρες για τη συμμετοχή τους στο πείραμα θα λάβουν 100 χιλιάδες δολάρια έκαστος.

Σε αυτό το καταπληκτικό βίντεο τα περισσότερα..