Το 1980 σχεδόν κάθε Σοβιετική οικογένεια είχε μια ηλεκτρονική συσκευή που ήταν στην πραγματικότητα ένα καλό αντίγραφο gadget του δυτικού κόσμους, και ειδικά της Nintendo.

Οι ειδικοί της Σοβιετικής Ένωσης ήταν καλή στην αντιγραφή ξένων gadgets και το έκαναν χωρίς… άγχος για copyright. Η ιδέα των gadget είναι ιαπωνική φυσικά και κάποιοι λένε πως ήρθε από το management της εταιρίας Nintendo που είδε πως υπάλληλοι της έπαιζαν με τα πλήκτρα από ένα αριθμητικό κομπιουτεράκι.

Το Game & Watch κατασκευάστηκε το 1980 και στην περίπτωση του όπως και σε αυτή του Apple II του 1977, έγινε ‘αντίστροφή κατασκευή’ – reverse engineering, και δημιουργήθηκε π.χ το Agate PC με βάση το Apple II.

Τα ίδια έγιναν με το ZX Spectrum Sinclair που ‘γέννησε’ τον υπολογιστή Bite αλλά και το PC της USSR που παρήχθη σε 65.000 τεμάχια μέχρι το 1996.


Η κάμερα lute δημιουργήθηκε με βάση τη Hasselblad 1600F ενώ από την άλλη, η USSR ήταν ΑΥΤΗ που εφηύρε τα κλιματιστικά BK που παράγονταν στο Baku από το 1970 με ρυθμό 500 000 κλιματιστικά το χρόνο.